Löfven minglade med Obama-ledningen

”Vi tackade för ett gott samarbete”

Foto: STEFAN MATTSSON
Statsminister Stefan Löfven på Ekonomiskt forum i Davos.
SAMHÄLLE

DAVOS. Statsminister Stefan Löfven var i går kväll en av de specialinbjudna gästerna på ett privat mingel med den avgående Obama-administrationen.

Både Joe Biden och John Kerry deltog.

– Vi tackade för ett gott samarbete, säger Löfven.

Under kristallkronorna i Davos samlades i går kväll en lång rad prominenta gäster för att mingla till USA:s avgående vicepresident Joe Bidens och utrikesminister John Kerrys ära. Båda är mångåriga stammisar på det Världsekonomiska forumet här i Schweiz.

– De har varit här 28 gånger, ända sedan de var senatorer på 70-talet, de har ansett det viktigt. Det är av samma skäl som vi tycker det är bra att vara här, på kort tid hinner man träffa många, säger Stefan Löfven.

Trump nämndes inte

På minglet höll både Biden och Kerry ett tal där de framhöll vikten av att världens ledare träffas i sammanhang som Davos och tackade sina nära allierade. Den tillträdande presidenten Donald Trump, som svärs in på fredag, berördes dock inte.

Stefan Löfven fick en pratstund med de båda och passade på att tacka dem.

– Vi tackade för samarbetet, det har varit ett gott samarbete under åren, säger statsministern.

Både Biden och Kerry besökte Sverige under fjolåret och pratade då bland annat om det stora ansvar som vårt land tagit under flyktingkrisen i världen.

Möte om världshandel

Stefan Löfven inledde dagens möten i Davos med ett rundabordssamtal om jobbskapande och handel i Europa och världen. Där deltog bland annat EU-toppar och näringslivsföreträdare. För en stund sedan satte han sig i ett enskilt möte med Världshandelsorganisationen WTO:s chef Roberto Azevêdo för ett samtal där frihandelsfrågor lär beröras.

– Mötet med WTO:s chef är mycket intressant, inte minst nu i brexit-tider, säger Löfven.

Under dagen ska Stefan Löfven också träffa företrädare för ABB och Pakistans premiärminister.

Ska göra statement om minskade klyftor

Vid 15-tiden ska Löfven även hålla en presskonferens med finansminister Magdalena Andersson (S), och väntas där göra ett uttalande om vikten av att världens ledare nu går från ord till handling för att minska de ekonomiska klyftorna i världen.

Under Davosmötet bär Stefan Löfven en ny pin på kavajslaget, med symbolen för FN:s 17 utvecklingsmål för världen.