Politik

Internt missnöje inom SD efter Ekeroth-domen

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

SD-ledningens avstånd från Kent Ekeroth har väckt internt missnöje inom partiet.

Enligt en källa med god insyn anser en falang att Mattias Karlsson styr med järnhand och ”plockar bort en efter en”.

– Man får absolut inte göra något som retar upp Moderaterna, säger källan.

Kent Ekeroth (SD) fick i går sin dom efter misshandeln på Stureplan. Enligt Stockholms tingsrätt slog riksdagsmannen en 21-årig man i ansiktet i kön till klubben Solidaritet i november förra året.

Kort efter att domen meddelats gick SD-ledningen ut och sa att Kent Ekeroths karriär är över om domen vinner laga kraft.

– Vi har under en längre tid haft samtal med Kent och haft förhoppningen om att det här skulle kunnas rättas till. Men nu har vi då tyvärr hamnat i den här situationen. Jag beklagar, både på ett personligt och politiskt plan, att det just nu ser ut som att Kents karriär kommer att sluta på det här sättet, sa Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen.

”Gör allt för en ministerpost”

Avståndstagandet från Ekeroth har retat upp flera inom partiet, enligt en källa med god insyn. Flera anser att Mattias Karlsson styr partiet för hårt.

– Han kan hugga vem som helst i ryggen, när som helst. Kent lär inte vara den sista som hamnar i hans sikte, säger källan.

Flera i partiet anser också att ledningen är inkonsekvent och tar som exempel Martin Kinnunen, som också dömts för brott men som får ha kvar sina uppdrag. Att ledningen agerar hårt mot Kent Ekeroth beror på att partiet vill säkra framtida samarbeten med Moderaterna, menar källan.

– Mattias gör allt för att få en ministerpost. Kolla all politik vi svängt eller urvattnat för att göra Anna Kinberg Batra glad. Sen offrar han vilken partikollega som helst, säger källan.

När rättegången mot Ekeroth inleddes pågick en intensiv diskussion på Facebook mellan olika SD-företrädare. I går tog diskussionerna fart på nytt och flera riktade återigen anklagelser mot partiledningen.

Karlsson: Som att jämföra äpplen och päron

”Det är Mattias som pekar med hela handen, sedan ryker folk.” skriver den tidigare SD-politikern Ted Ekeroth, bror till Kent Ekeroth.

På sin Facebooksida får Ekeroth också stöd av partiets gräsrötter.

Mattias Karlsson slår däremot ifrån sig kritiken. Enligt honom är det en stor skillnad på Ekeroth-domen och i fallet med Kinnunen, som dömdes för bokföringsbrott.

– Det var en ren försummelse och det är en helt annan sak än att bli dömd för misshandel, det är som att jämföra äpplen och päron.

Att ledningens agerande skulle ha något med närmandet till Moderaterna att göra förnekar han helt.

– Nej, det har inte med något annat att göra än att vi sedan länge haft en policy att om man är dömd för våldsbrott i närtid så kan man inte företräda partiet på någon nivå egentligen, säger Mattias Karlsson.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet
Publisert:

LÄS VIDARE

Hovrätten friar Ekeroth efter bråket i krogkön

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Kent Ekeroth

Moderaterna

Ted Ekeroth

Anna Kinberg Batra