Karlsson anklagas för ”dolkhugg” mot Ekeroth

avKenan Habul

SAMHÄLLE

"En dolk i ryggen på Kent Ekeroth”

SD:s gruppledare i riksdagens Mattias Karlsson får hård intern kritik.

– Han vill bara ställa in sig hos Moderaterna, säger en källa.

1 av 4 | Foto: Henrik Montgomery / TT
SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

Rättegången mot Kent Ekeroth avslutades idag i Stockholms tingsrätt.

Om en vecka faller domen men redan nu står det klart att hans politiska karriär inom Sverigedemokraterna är över.

– Politik handlar i väldigt hög utsträckning om förtroende och just nu är partiledningens förtroende för Kent Ekeroth allvarligt skadat. Det innebär att han sannolikt inte kommer att ha en framskjuten position i nära framtid även om han frias, sa gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson till Aftonbladet igår.

”Dolkhugg mot kollegas rygg”

Även om Karlsson linje troligtvis stöds av en majoritet av partiet, har han under dagen fått hård kritik för sina uttalanden.

– Även de som är kritiska till Kent är förbannade att han föregår rättsprocessen. Men ingen aktiv i partiet vågar säga det öppet. Det vore rena självmordsuppdraget, säger en källa.

Men tidigare SD-politiker är desto mer frispråkiga. Erik Almqvist, som tvingades lämna sin riksdagsplats efter järnrörsskandalen, skräder inte orden på Facebook.

”… det känns mycket obehagligt att nu se hur partikamrater till Kent föregår rättsprocessen med dolkhugg mot sin kollegas rygg”, skriver Almqvist.

Han avslutar sitt inlägg med orden:

"Ni som idag är aktiva i SD bör uppenbarligen alltid se er om över axeln, överväga varje ord ni yttrar, varje steg ni tar, vilka ni syns med, vilkas förslag ni stöder".

”Kan påverka rättsprocessen”

Mattias Karlsson har kommenterat inlägget på Almqvist sida.

Partiets policy är att de som nyligen dömts för våldsbrott inte kan ha förtroendeuppdrag, skriver han.

”Eller tycker du att vi skall göra undantag från denna policy för högt uppsatta personer som vi personligen känner och att denna policy bara skall gälla för gräsrötter på fullmäktigenivå?” frågar Karlsson.

Almqvist å sin sida fortsätter hävda att hans uttalanden inte bara är svek mot Ekeroth, utan även kan påverka rättsprocessen:

”Inte bara för att signalvärdet är starkt, utan också för att det faktiskt kan påverka rättsprocessen i en instans där majoriteten som ska bedöma Kent inte är jurister utan aktiva politiska motståndare”.

Men det stämmer inte, replikerar Karlsson, som anklagar den förre partikollegan att sakna ”sans och balans”.

(Enligt åklagaren i målet är det inga nämndemän, utan en ensam domare som ska avgöra skuldfrågan, som brukligt är vid den här typen av ”enklare” mål).

”Lägger sig platt för Moderaterna”

Även Ted Ekeroth, Kents tvillingbror, som nyligen avsagt sig alla uppdrag i partiet, skriver på Facebook:

”Strunta i människor som går ut i media och baktalar en kollega och vars enda mål är att lägga sig platt för moderaterna så att oppositionspartiet SD kan gå och bli ett 8klöverparti”.

– Många delar den uppfattningen internt. Karlsson borde ha hållit tyst och sagt ”vi väntar tills domen vinner laga kraft innan vi bestämmer oss hur partiet ska agera”, säger en uppgiftslämnare.