L-källa om brasklappen: Så kan Hultqvist slippa misstroendevotum

Krafter inom C och L försöker hitta ett sätt att dra sig ur planerna på att tvinga bort Peter Hultqvist ur regeringen, uppger källor för TT.

Alliansens partiledare har lagt in en brasklapp och skrivit att misstroendevotum ska hållas ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”.

– Det skulle till exempel kunna vara att Hultqvist kan peka på att han, trots det han sagt, har tagit initiativ för att den pågående brottsligheten skulle upphöra, säger en L-källa till Aftonbladet.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.
Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven.

Under onsdagen meddelade Allianspartierna att de planerade att väcka misstroendevotum mot tre av ministrarna i regeringen efter hanterandet av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det stod också klart att Sverigedemokraterna stödde planerna.

I dag meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att två av statsråden omgående lämnade regeringen: inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S). Men däremot har Löfven inga planer på att frivilligt flytta på försvarsminister Peter Hultqvist (S), den tredje ministern som hotas.

”Ministrarna är identiska”

Efter ett flera timmar långt möte meddelade Alliansens fyra partiledare under eftermiddagen att deras planer på att väcka misstroendevotum mot Hultqvist kvarstår, dock ska det göras senare än vad man tidigare sagt, när riksdagen öppnar i september.

Enligt vad Aftonbladet erfar går Alliansledarnas resonemang ut på att om Ygeman lämnar – så bör Hultqvist också göra det.

– De här två ministrarna är identiska. De har fått samma information samma månad förra året. De är ansvariga för säkerhet, civil respektive militär, och valde båda att inte informera Anna Johansson och statsministern. De sitter också båda i nationella säkerhetsrådet. Logiskt blir det väldigt svårt att den ena ska ta ett ansvar men att den andra som har gjort samma sak inte ska behöva göra det, säger en källa inom Liberalerna till Aftonbladet.

S-källa: Inte lika tydligt som i går

Men enligt källor till TT försöker krafter inom Centerpartiet och Liberalerna hitta ett sätt att dra sig ur planerna på att tvinga bort Hultqvist.

– Det är många hos oss som tycker att det är fel med misstroende mot Hultqvist, men andra partier har tycket annat, säger en person i Liberalernas riksdagsgrupp.

I sitt gemensamma uttalande lämnade Alliansledarna också en brasklapp. De skrev att Alliansen kommer gå vidare med sina planer kring Hultqvist ”om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”. Enligt vad Aftonbladet erfar vill man hålla öppet för att ny information kring försvarsministerns agerande kan komma fram.

– Det skulle till exempel kunna vara att Hultqvist kan peka på att han, trots det han sagt, har tagit initiativ för att den pågående brottsligheten skulle upphöra, säger en källa.

Inom regeringen ser man brasklappen som ett tecken på att Alliansen har dubier kring om man verkligen ska gå vidare med planerna kring Hultqvist.

– Deras besked i dag är inte lika tydligt som i går. Det tog tid för dem att komma överens, säger en S-källa.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE