Kvinnoförtryck i islams namn

Lär ut att 12-åringar hamnar i helvetet – får bidrag av staten

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Sveriges förenade muslimers föreläsare lär ut att 12-åriga flickor hamnar i helvetet om de inte täcker sig.

Trots kritik från flera håll får föreningen i år en halv miljon kronor i statligt bidrag - men nu inleder ansvarig myndighet en ny granskning.

– Det är gud som bestämmer vem som hamnar i helvetet, jag har inte nyckeln, säger föreläsaren Muadh Zamzam när Aftonbladet når honom.

Föreläsaren Muadh Zamzam

Sveriges förenade muslimer, SFM, är en ideell förening med bas i Göteborg. Organisationen har upprepade gånger kritiserats för att ha kopplingar till extremistiska rörelser, framför allt genom att bjuda in omstridda föreläsare.

En återkommande föreläsare är imam Muadh Zamzam, som även varit talesperson för SFM. I en föreläsning som ligger ute på Youtube pratar han om ”kvinnan i islam”.

– En sa till mig, varför ska en tjej när hon är 12-13 år gammal höra att om hon täcker sig kommer hon till paradiset, om hon inte täcker sig kommer hon till helvetet? Jag sa, för att det är så här det funkar. Ska vi ljuga för henne? säger han.

I videon, som är från 2014, jämför Muadh Zamzam också kvinnor med diamanter eller guld och frågar åhörarna vad man gör med de dyrbarheterna. ”Ställer dem framför alla eller skyddar dem?”

”Jag blir arg om någon tittar på min fru”

I en annan sekvens jämförs kvinnor med choklad. De som är insvepta i papper ska man ta, de som ligger utan förpackning tar flugorna, säger han. Vilka åhörarna är framgår inte, men han kallar dem för ”bröder”.

– Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara, säger han i videon.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt en representant för föreningen Sveriges förenade muslimer. Dels för att ställa frågor om varför Muadh Zamzam är en återkommande föreläsare, dels för att ställa frågor om annan kritik som lyfts mot SFM, bland annat om kopplingar till våldsbejakande extremism.

En man som tidigare varit administratör för SFM:s hemsida hänvisar till presskontakten Muadh Zamzam – alltså samma person som föreläser om ”kvinnan i islam”.

När Aftonbladet når honom säger han att han inte längre är presskontakt. På frågan varför han säger att 12-13-åriga tjejer som inte täcker sig hamnar i helvetet säger han att man måste se hela videon.

– Man måste titta på hela föreläsningen, inte bara plocka det man vill.

Anser du att flickor som är 12 år och som inte täcker sig hamnar i helvetet?

– Den som ska hamna i helvetet, det är de som gud bestämmer, det är inte jag som har nyckeln till helvetet och tar in och ut folk som jag vill. Det är gud som gör det.

Myndighet inleder ny granskning

När Aftonbladet ber Muadh Zamzam berätta vad han själv har för åsikt svarar han:

– Hallå, hallå. Jag hör inte dig. Om du hör mig, jag hör inte dig.

Efter det samtalet svarar Muadh Zamzam sedan varken på telefon eller sms.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Författaren och journalisten Magnus Sandelin är en av flera som granskat SFM. Enligt honom har föreningen upprepade gånger anlitat personer med mycket extrema och våldsbejakande åsikter. SFM har kallat kritiken för falska anklagelser och ryktesspridning.

Nyligen gjorde den liberala tankesmedjan Timbros webbtidning Smedjan, som arbetar med opinionsbildande journalistik, ett längre reportage om Sveriges förenade muslimer. I reportaget lyfts flera exempel på kopplingar till extremism fram.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, konstaterade i höstas att SFM har anlitat föreläsare som uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med demokratins idéer. Trots det beviljades föreningen statligt stöd på 525 200 kronor i år. Myndigheten motiverar beslutet med att det inte visat sig finnas några kopplingar till föreläsare med extrema åsikter i närtid, det vill säga efter 2014. Under onsdagen kom besked att myndigheten inleder en ny granskning och att SFM kan bli av med bidraget.

ANNONS

Idag är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ilskan efter SFM-föreläsaren: ”Han kränker kvinnor”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnoförtryck i islams namn

Sveriges förenande muslimer, SFM

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Islam

Göteborg