Lööfs nära förtrogna siktar på riksdagen

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Martin Ådahl (C).

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Till vardags är han en av C-ledaren Annie Lööfs närmast förtrogna – nu tar han sikte på riksdagen efter valet 2018.

Martin Ådahl, chefsekonom och vice partisekreterare, hoppas på en plats högt på listan i Stockholms stad.

– Centerpartiet kan bli ett tungt Stockholmsparti för första gången på mycket, mycket länge, säger han.

Trots att det återstår en tid innan partiernas riksdagslistor ska spikas inför valet nästa höst har det redan börjat röra på sig ute i partiorganisationerna. Nyligen meddelade Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson att han tar sikte på riksdagen 2018.

Nu står det även klart att en av Centerledaren Annie Lööfs närmaste medarbetare, Martin Ådahl, kandiderar. I dag är han en av partiets tyngsta tjänstemän som innehaft rollerna som chefsekonom och vice partisekreterare sedan 2013.

Ådahl, 47, kandiderade även inför valet 2014, men stod då långt ned på riksdagslistan i Stockholms stad utanför.

”Tung ekonomisk röst”

Då valde han enligt egen utsagt att inte ”kandidera på riktigt”. Men det gör han gärna denna gång.

– Det vore bra om Stockholm fick en tung ekonomisk röst. Jag kommer att vara tjänsteman hela vägen fram till valet, men jag tycker det är dags att vid någon punkt sadla om för att bli folkvald. Det här är rätt tillfälle.

Ådahl, som har en bakgrund bland annat som chefredaktör för magasinet Fokus och som initiativtagare till tankesmedjan Fores, menar att Centerns valkampanj i Stockholm blir en av de viktigaste för partiet.

I valet 2014 lade bara knappt 4,9 procent av invånarna i Stockholm sin röst på C i riksdagsvalet. Det resulterade i två riksdagsledamöter från huvudstaden för partiet.

Men inför nästa år siktar man högre, menar Ådahl. Opinionsmätningar har visat att partiet mer än fördubblat sitt stöd sedan valet och precis som i riket har man gått starkt framåt.

– Vi kan bli ett tungt Stockholmsparti för första gången på mycket, mycket länge. Som mätningarna ser ut nu kan vi bli tredje största parti i staden, säger han.

”Vill vara ute och kampanja”

Ådahl poängterar att det ”är ett kritiskt läge i svensk politik just nu” och att han därför vill var mer delaktig i kampanjandet.

– I Sverige, precis som i många andra länder, ser vi farliga strömningar som går emot öppenhet, frihet, miljöpolitik och en humanistisk hållning. Då känner jag att jag vill vara ute och kampanja och debattera.

Vad måste C göra för att inte tappa stöd inför valet?

– Vi måste fortsätta att hålla fast vid vår linje, förbli principfasta men också visa på hur vår politik kan genomföras. Så att folk känner att det finns ett optimistiskt men också realistiskt alternativ som kan genomföra alla de här sakerna som är så viktiga. Att få flyktingarna i jobb, att Sverige ska kunna förbli öppet, att kunna lösa miljöfrågorna och att företagen kan växa.

I dag har Centerpartiet två riksdagsledamöter från Stockholms stad, Johanna Jönsson och Johan Hedin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Stockholm