Bengt Westerberg: ”Sänk inte skatten”

1 av 4
SAMHÄLLE

Alliansen bör absolut inte gå till val på att sänka skatterna.

Det anser Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Folkpartiet – numera Liberalerna.

– Jag tror att vi kommer att behöva skattehöjningar för att klara av bland annat äldreomsorgen, säger han.

På måndagsmorgonen diskuterades borgerlighetens framtid på ett seminarium i riksdagen. Förutom de fyra nuvarande Alliansledarna så var flera ur det gamla gardet också på plats. Bland dem Fredrik Reinfeldt (M), Bengt Westerberg (FP) – numera Liberalerna (L), Maud Olofsson (C) och Stefan Attefall (KD).

En av de frågorna som diskuterades var hur borgerligheten ska hantera skattefrågorna inför nästa val. Bengt Westerberg, FP-ledare 1983–95 och socialminister 1991–94, varnade Alliansen för att gå till val med löften om sänka skatter, något som borgerligheten gjorde inför maktskiftet 2006.

– Man ska vara väldigt försiktig med skattesänkningar. Nu har vi sänkt skatterna ganska mycket i Sverige. Man kommer säkert behöva göra förändringar i skattesystemet, men generella skattesänkningar skulle jag vara försiktig med att lova, säger han.

”Kommer behövas skattehöjningar”

Westerberg tror tvärtom att det kommer att behövas skattehöjningar framöver.

– Det krävs bland annat för att klara välfärden, bland annat äldreomsorgen, vilket är en utmaning som vi måste klara av.

Men Maud Olofsson, som avgick som C-ledare och näringsminister 2011, höll absolut inte med. Hon slog i stället fast att ”borgerligheten måste bli bättre på att stå upp och försvara skattesänkningar”.

Olofsson menar framför allt att det är tjänster som beskattas för högt i Sverige i dag.

– Det gör att väldigt många människor med låga inkomster inte kan köpa de här tjänsterna. Det var därför vi införde både rot- och rut-avdragen, säger hon.

Maud Olofsson håller inte med

Även skattenivån på arbete är ett stort problem, menar hon.

– När nivån är så hög som den är i dag så blir det kontraproduktivt. Många av företagen säger att de skulle anställa fler om inte skatten, det vill säga arbetsgivareavgiften, var så hög. Vi behöver bli mer småföretagarvänliga. För det är där jobben kommer.

Anna Kinberg Batra (M), som ska leda Alliansen inför valet 2018, vill inte sätta ned foten om skatterna ännu. Men hon är samtidigt tydlig med att det ska löna sig att arbeta.

– Vi måste ju vilja leda en regering som gör att det alltid lönar sig bättre att jobba än att inte göra det. Det ska en borgerlig regering stå för. Men man ska vara medveten om att det kommer vara tuffa tider de närmsta åren. Vi kan inte heller lova vad som helst – och vad som helst till alla – före valet, för då kan det bli surt efteråt.

ARTIKELN HANDLAR OM