Löfven om uthängningen: ”Det är bedrövligt”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

SD-toppen Mattias Karlsson hängde felaktigt ut två ungdomar som illegala invandrare.

Hans agerande, som nu är polisanmält, kom också upp under Agendas partiledardebatt.

– Det är bedrövligt att man gör på det sättet. Dessutom kan Åkesson inte ta avstånd och be om ursäkt för det, säger statsminister Stefan Löfven (S).

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL

Nyligen publicerade Mattias Karlsson, gruppledare i Sverigedemokraterna, en bild på Facebook där han hängde ut två unga människor från Afghanistan och anklagade dem för att befinna sig illegalt i Sverige. En av dem var Fatemeh Khavari, 17, som är talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan.

Karlssons anklagelse var fel, båda personerna har uppehållstillstånd. Hans agerande väckte stor uppmärksamhet och Karlsson är nu polisanmäld, bland annat för förtal.

Händelsen kom också upp i Agendas partiledardebatt under söndagskvällen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt krävde under debatten att SD:s partiledare Jimmie Åkesson skulle be om ursäkt till de som hängts ut av Karlsson.

Men någon sådan ville Åkesson inte ge.

Efter debatten var flera partiledare irriterade, en av dem statsminister Stefan Löfven. Han kallar Karlssons agerande för ”bedrövligt”.

– Det är en gruppledare i Sveriges riksdag som hänger ut en människa som har fått ett uppehållstillstånd som kriminell. Dessutom kan Åkesson inte ta avstånd och be om ursäkt för det. Men det är Sverigedemokraterna, säger han.

”Borde lägga ned partiet”

Löfven fortsatte:

– Det är inte det enda. SD har haft en partisekreterare som säger till en moderat företrädare i Stockholm, som har bott här i 26 år, att han inte är välkommen i Sverige och inte är svensk. Pratar man om en nolltolerans mot rasism i det här partiet så finns det bara en sak att göra, det är att lägga ned partiet.

Jonas Sjöstedt var inte alls nöjd med Åkessons svar. Han menar att Mattias Karlsson ”försökt kleta en terrorstämpel på unga flyktingar”.

– I det här fallet var det en 17-årig tjej som har flytt från terror. Mattias Karlsson har ljugit om att hon är här illegalt. Sedan konfronteras han med det, men då säger han inte att han beklagar det. Då vill han fortsätta att kleta ned de här flyktingarna med felaktigheter.

”Det är mer komplicerat”

Jimmie Åkesson säger däremot efter debatten att frågan är mer komplicerad än vad Sjöstedt och Löfven vill göra gällande.

– Det är mer komplicerat än att jag ska stå här och be om ursäkt. Jag är övertygad om att min gruppledare, som jag har fullt förtroende för, är fullt kapabel att hantera den här frågan utan min inblandning. Det är väldigt låga argument man använder.

Han poängterade också att Mattias Karlsson redan beklagat det som hänt.

– Han har också förklarat varför han gjorde en sådan här postning, han var upprörd och så vidare. Det finns anledning att vara upprörd över att tiotusentals illegala invandrare finns i vårt land och att ingen vet var de är eller vilka de är. Det är klart att det är ett stort problem och det är tråkigt att man ska fokusera på de här bisakerna snarare än det allvarliga problemet.