Krisen i Moderaterna

Självkritisk Kinberg Batra: ”Inte tillräckligt bra”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

KARLSTAD. Sedan Anna Kinberg Batra tog över har Moderaterna inte lyckats berätta för väljarna vad de vill göra om man vinner makten.

Det slår M-ledaren fast i en intervju med Aftonbladet.

– Att vi hade en väldigt bra statsminister förut, det svarar inte på hur vi ska leda Sverige framåt, säger hon.

Det var en självkritisk Moderatledare som i dag träffade sina partikamrater på Sverigemötet i Karlstad. Den senaste tiden har varit tuff, både för Anna Kinberg Batra och hennes parti.

Opinionssiffrorna har sjunkit ned till en nivå långt under valresultatet från 2014 och förtroendet för M-ledaren är i dag svagt. Partiledningen har kritiserats för både otydlighet och för att svaja betänkligt.

Ett och ett halvt år före valet ifrågasätts Kinberg Batra från många håll och internt i partiet är det nu många som kräver att hon får ordning på skutan, och stakar ut en tydlig väg framåt i stället för att spruta ur sig nya politiska utspel.

Tuff period för Moderaterna

Kinberg Batra säger själv i en intervju med Aftonbladet att hennes parti är inne i en väldigt tuff period.

– Det ska jag inte sticka under stol med och den är inte över. Men vi får väldigt mycket energi av att samlas här. Vi får sätta politiken i ett sammanhang och visa hur det leder framåt. Det behöver vi.

När hon själv analyserar det kraftiga tappet i opinionen säger hon att partiet sedan valförlusten inte har lyckats berätta för väljarna på ett sammanhållet sätt vad de vill med Sverige.

– Vad vi behöver göra är att visa hur vi är starkare efter tiden i regering. Det tror jag är den stora frågan. Vi var väldigt bra i regeringsställning. Nu måste vi komma igen starkare även efteråt. Då måste vi själva tala om hur det ska gå till och hur vår politik leder framåt. Det har vi inte gjort tillräckligt bra ännu.

Kinberg Batra håller med de krititiker som säger att det i dag saknas en tydlig moderat berättelse.

– Att vi hade en väldigt bra statsminister förut, det svarar inte på hur vi ska leda Sverige framåt i morgon eller om 10-20 år. Det behöver vi visa. Det är det som våra reformer ska göra.

Självkritisk kring januaribesked

M-ledaren är även självkritisk när det gäller det mycket uppmärksammade utspelet hon gjorde i januari. Då slog hon fast att M var beredda att fälla regeringen med Sverigedemokraternas hjälp och man öppnade också upp för samtal och samarbete med Jimmie Åkessons parti. Man uteslöt dock budget- och regeringssamarbete.

Det är i kommunikationen bristerna har funnits, säger Kinberg Batra.

– Men egentligen är det väldigt enkelt och tydligt. Jag vill söka stöd för moderat politik, stå upp för den och lägga fram en Alliansbugdet. Det skulle Sverige behöva. Det är det beskedet handlar om och det är mitt ansvar att se till att de också går fram tydligt.

Har du stöd från ditt parti?

– Jag känner ett väldigt starkt stöd och jag får mycket energi av att träffa moderater från hela landet. Alla vill vinna valet och komma starkare ur den tuffa period vi har nu.

När kommer det att vända?

– Man ska vara på det klara med att den tuffa tid vi är inne i nu inte är över. Ett bra möte vänder inte det här på en eftermiddag. Men det är valdagen som gäller och nu ska vi jobba jättehårt det här året och nästa för att vinna större förtroende. För Sverige behöver vår politik.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna Kinberg Batra har bara ett halvår på sig

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Moderaterna