Donald Trumps utspel om Sverige

Margot Wallström ringer USA – om Trumps Sverigebild

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Margot Wallström kommer i dag att hålla ett telefonmöte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Huvudpunkten kommer att vara bilden av Sverige som sprids i amerikanska medier och av Donald Trump.

– Wallström kommer ge en motbild och påpeka att Fox News inslag inte är trovärdigt, säger en UD-källa.

Telefonmötet kommer enligt Aftonbladets uppgiftslämnare att hållas i eftermiddag. Det blir första gången de båda utrikesministrarna pratar med varandra. Det blir också den första kontakten på ministernivå mellan USA och Sverige sedan ”bilden av Sverige”-debatten blossade upp.

Margot Wallström kommer enligt en UD-källa ge en annan bild av Sverige än den som sprids i amerikanska medier och av USA:s president Donald Trump.

Sverige har tagit initiativet

Initiativet till mötet kommer från svenskt håll.

– Det ställdes en förfrågan för två veckor sedan, men nu kommer givetvis det faktum att vi har en president i USA som sprider falska bilder av Sverige bli huvudpunkten, säger UD-källan.

Enligt Aftonbladets källa kommer Wallström att redogöra för hur det ser ut i Sverige, till exempel med integration, migration och tillväxt.

Intensiv debatt om Sverige

Den intensiva debatten om Sverigebilden i USA tog fart efter Donald Trumps uttalande under ett kampanjmöte i Florida. Presidenten sa ”titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det?” utan att specificera vad han syftade på. Senare meddelade han att han sett ett inslag om Sverige på Fox News.

Några dagar senare skrev SD-politikerna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson en debattartikel i Wall street journal. Budskapet var att Trumps bild av Sverige är riktig. Fox News har sedan dess haft flera inslag om Sverige, bland annat den uppmärksammade intervjun med Nils Bildt – en i Sverige helt okänd person som tv-kanalen lyfte fram som expert.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Bråket kring Trumps Sverige-utspel – på 1 minut

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps utspel om Sverige

Rex Tillerson

Margot Wallström

Amerikansk politik

Donald Trump

Fox News

USA