Reinfeldts gamla toppchef ska hjälpa AKB vinna valet

Anna Kinberg Batras moderater sackar rejält i opinionen.

Nu stärker hon sitt lag inför valet nästa år genom att värva Johan Berggren, som tidigare haft tunga roller i Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs staber.

Han ska leda partiets arbete inför ett eventuellt regeringsskifte 2018.

– Det gäller att vi är så bra förberedda som möjligt, säger han.

Efter valförlusten 2014 försvann en lång rad M-toppar från den politiska scenen. Utöver tidigare statsråd så tackade även en hel del tjäntemän för sig.

Även efter valet har man drabbats av avhopp. Förra året lämnade Mikael Sandström, tidigare statssekreterare i Statsrådsberedningen under Fredrik Reinfeldt, sin tjänst. Han hade då arbetat med M:s politikutveckling.

Inför valet nästa år ligger M och partiledaren Anna Kinberg Batra pyrt till i opinionen. Nu har man lyckats värva tillbaka en tung kugge från regeringstiden. Det handlar om Johan Berggren, som bland annat arbetade som planeringschef åt statsminister Fredrik Reinfeldt och politiskt sakkunnig hos finansminister Anders Borg.

Efter sommaren tilltrder han på tjänsten som biträdande kanslichef och planeringschef hos M. Det innebär att han får det övergripande politiska chefsansvaret för det moderata riksdagskansliet samt för förberedelserna inför ett eventuellt regeringsskifte 2018.

Ska arbeta inför eventuellt regeringsskifte

Partisekreteraren Tomas Tobé (M) är nöjd med rekryteringen.

– Med Johans breda erfarenhet från regeringskansliet under Alliansregeringen, framför allt från Statsrådberedningen och Finansdepartementet, stärker vi våra förutsättningar att både vinna valet och sedan regera effektivt, säger han i en kommentar.

De senaste åren, sedan han lämnade regeringskansliet 2013, har Johan Berggren, 37, bott och arbetat i Jerusalem, där han bland annat agerat rådgivare åt Storbritanniens tidigare premiärminsiter Tony Blair i hans arbete i den så kallade ”Kvartetten”, en internationell koalition som leder arbetet kring att försöka lösa konflikten mellan Israel och Palestina.

Men nu vänder han hemåt igen med motiveringen att han vill ”bidra till en annan politisk utveckling i Sverige” och stärka upp partikansliet.

– Det pågår ett politiskt utvecklingsarbete i partiet. Jag får väl vara med och titta på vad de kommit fram till. Sedan är det moderat partistämma i höst då den politiska inriktningen att läggas fast. Jag kommer arbeta mycket med det, men också med andra frågor inför valet, säger Johan Berggren.

”Måste vara så förberedda”

En av hans viktigaste uppdrag blir att bidra med moderat erfarenhet från regeringskansliet.

– Det handlar både om att förbereda partiet och så småningom även Alliansen kring hur vi bäst förbereder politiken, men även kring det administrativa. Regeringskansliet är ett stort maskineri. Det gäller att vara förberedd. Vinner vi valet nästa höst ska vi vara beredda att lägga fram en budget väldigt snabbt. Den ska vara så väl förberedd som möjligt, säger han.

Det är ett sargat parti han kommer hem till. Men Berggren tror att läget går att vända.

– Jag tror inte att någon moderat kan vara nöjd med de nivåer i mätningarna vi har sett den sista tiden. Vägen framåt måste vara att bli ännu bättre och tydligare kring politiken. Det är väl därför vi lägger så mycket kraft på att utveckla genomarbetat politik, först själva och sedan med Alliansen.

Han börjar sitt arbete för partiet den 1 augusti 2017.

Publisert: