M: Öka kontrollerna av papperslösa kraftigt

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Moderaterna vill utöka kontrollerna av papperslösa kraftigt.

Samtidigt är man kritiska till regeringens förmåga att genomföra inre utlänningskontroller.

– Samma personer som menade att detta var helt fel, har nu ansvaret för att genomföra det – då är det kanske inte så konstigt att det ser ut som det gör, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson.

1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Johan Forssell (M).

De inre utlänningskontrollerna, som syftar till att hittas och utvisa avvikna, har mer än halverats de senaste fem åren. En orsak är den skarpa kritiken mot det så kallade Reva-projektet. Kritiken gick bland annat ut på att personer kontrollerades enbart på grund av exempelvis utseende.

Efter fredagens terrordåd har polisens möjligheter att hitta gömda asylsökande hamnat i fokus – den misstänkte hade fått beslut om utvisning, men höll sig undan polisen som inte lyckades hitta honom.

Kritiserade Reva

Moderaternas migrationspolitiske talesperson menar att det är bekymmersamt att kritiker till Reva-projektet nu sitter med ansvar för frågorna i regeringen.

– Miljöpartiet kritiserade Reva-arbetet i väldigt tuffa ordalag – nu sitter man i regering. Migrationsministern sa redan 2013 att han tyckte polisen helt skulle upphöra med detta. Samma personer som menade att detta var helt fel, har nu ansvaret för att genomföra det – då är det kanske inte så konstigt att det ser ut som det gör, säger Johan Forssell.

Han menar att regeringen har hamnat efter och att såväl antalet kontroller som antalet förvarsplatser är för få.

– Migrationsverket pekar på att vi om några år kommer att ha 70 000 människor som bor i Sverige utan tillstånd. Det motsvarar storleken på en medelstor svensk stad. Vi riskerar att få en social utsatthet som vi aldrig tidigare har sett. Vem ska ta ansvar för dessa människor och för barnen som växer upp i detta djupaste av utanförskap?

”Skapat osäkerhet”

Forssell är också kritiskt till rikspolischef Dan Eliasson, som han menar har skapat osäkerhet kring hur hög prioritet frågan ska ha.

– Rikspolischefen har diskuterat i termer av om det verkligen är rätt att hjälpa polisen med det här typen arbetet. Det har ju också uppfattats som att det skapar osäkerhet.

Moderaterna kräver nu kraftigt ökade utlänningskontroller.

– 2014, -15 och -16 har vi tagit emot 300 000 asylsökande. Det naturliga hade väl varit att antalet kontroller hade gått upp, eftersom alla de här människorna inte får asyl. Att det har minskat gör ju det ännu mer problematiskt.

Aftonbladet söker migrationsminister Morgan Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM