Klimat & miljö

Löfven om bensinupproret: Ska hjälpa människor att göra rätt

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

TROLLHÄTTAN. Bensinupproret har tänt en eld av ilska i landsbygden – mot orättvisa villkor.

Stefan Löfven menar att de som måste köra bil ska kompenseras.

– Vi ska hjälpa människor att göra rätt, säger han.

Över hela landet demonstrerar människor mot högre bensinpriser. Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 samlar just nu drygt 500 000 medlemmar.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar inga sänkta skatter som kompensation för det allt högre bensinpriset, enligt Sverige Radio. Priset menar han främst förklaras av oro i Mellanöstern och Venezuela samt svag kronkurs.

Statsminister Stefan Löfven (S)

– Det är oroligt i omvärlden, då är det smartare att tänka, hur ska vi göra oss oberoende av oljepris, oljetillgång och valutakurser och få mer av biogas, biobränslen, elbilar, solcellsdrivna bilar och annan ny teknik som kommer, säger han till Aftonbladet.

Billigare att göra rätt

Enligt Löfven är svaret i stället den gröna skatteväxlingen, där det som smutsar ned mest ska bli dyrare och det som är klimatvänligt billigare. Enligt överenskommelsen mellan S, MP, C och L ska 15 miljarder kronor växlas.

– Vi ska sätta igång och få det på plats så snart som möjligt, jag ska inte föregå det arbetet, men tänk ekonomiska styrmedel i din vardag. Vad som gör att du väljer det klimatsmarta. Det kan vara när du handlar, transporterar dig, i ditt boende eller i företagen, så nu gäller det att snabbt arbeta fram det regelverk som ska göra det här verkligt.

”Hjälp att göra rätt”

Bland de exempel han ger finns hjälp till inköp av renare bilar.

– Jag tror de allra flesta är överens om att vi måste göra den här omställningen, även människor på landsbygden bryr sig om klimatet. De allra flesta vill göra rätt, så det är inte i den meningen en stad- och landfråga.

– Då ska vi hjälpa människor att göra rätt.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Jämför och byt till en bättre bilförsäkring idag!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”En del människor i Europa far illa, till exempel tiggare”

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Bensinpris

Landsbygdspolitik

Stefan Löfven