Hanif Bali

Moderaterna i krismöte efter Balis Bildt-attack

Riksdagsledamoten petas från riksdagsuppdrag

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Hanif Balis hårda attack på Carl Bildt rör om rejält i Moderaterna – i dag hölls ett extrainsatt krismöte i riksdagsgruppen.

Nu petas Bali från sina uppdrag i riksdagen.

– Skälet till beslutet är att vi anser att det förkommit upprepade övertramp i debatten och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt, säger gruppledare Tobias Billström (M).

Riksdagsledamoten Hanif Bali gick i går till rasande attack mot före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt (M).

– En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin, twittrade Bali.

Hans utspel ledde till ett hårt svar från partiledaren Ulf Kristersson.

I ett meddelande till Aftonbladet slog han fast att Balis beteende var ”fullständigt oacceptabelt” och att han gett partisekreterare Gunnar Strömmer och gruppledare Tobias Billström i uppdrag att kalla in Bali till ett möte – omgående.

Dessutom kallades M:s riksdagsgrupp i dag in till en extrainsatt telefonkonferens.

Där beslutades att Bali ska lämna sina två uppdrag som suppleant, i arbetsmarknadsutskottet och ett i EU-nämnden.

Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, säger:

– Vår riksdagsgrupp, som i dag har sammanträtt, har beslutat att uppmana Hanif Bali att lämna de poster i riksdagen som riksdagsgruppen förfogar över. Jag utgår ifrån att en riksdagsledamot som får en sådan uppmaning kommer att hörsamma den.

”Upprepade övertramp”

Enligt Billström har Bali begått flera grova övertramp.

– Vi är i en situation där vi anser att det förkommit upprepade övertramp i debatten och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt. Men jag vill understyrka att det är lika illa att vara kränkande mot andra som att vara det mot Carl Bildt. Det här handlar inte om en partikollega, det är bara droppen. Det viktiga för oss att enskilda människor kan få säga vad de vill inom ramen för yttrandefrihetens gränser. 

– Men moderata riksdagsledamöter företräder just Moderaterna. Vi accepterar inte övertramp och kränkningar varken mot partivänner eller mot meningsmotståndare.

Har det varit aktuellt att kräva att Hanif Bali ska lämna sin riksdagsplats? 

– Nej, det har inte varit aktuellt. 

Varför har ni inte agerat hårdare tidigare?

– Det är viktigt att vi drar lärdom av detta och jag tror att den viktigaste lärdomen är att fortsätta att föra samtal med Hanif Bali. För partiledningen ser mycket allvarligt på hur han har uttryckt sig. Jag och vår partisekreterare Gunnar Strömmer har kallat till oss Hanif Bali och kommer att ha en diskussion med honom om allvaret i den här situationen.

Ska ha samtal

M håller just nu på att se över hur partiets företrädare ska agera i sociala medier.

– Vi bedriver ständigt ett utvecklingsarbete och det borde även andra göra. Det råa klimat som vi ser i sociala medier, som inte bara handlar om Hanif Bali och Moderaterna, innebär att vi har anledning att titta igenom detta noggrant. Det vi arbetar på kommer presenteras tids nog, säger Billström.

Bör Bali ta en paus från Twitter?

– Jag kan bara göra bedömningen i det här läget att det nog är ganska viktigt när man får den när typen av tydliga tillsägelser att man funderar hur man agerar fortsatt, inget minst på Twitter.

Vad händer om Bali gör så här igen?

– Vi kommer att ha samtal med Hanif Bali. Då kommer vi att föra de här diskussionerna, det kommer vi göra med honom. Den tar vi inte i media.

Även M i Stockholms län, där Bali är invald ifrån till riksdagen, stödjer riksdagsgruppens beslut. I ett gemensamt uttalande säger Kjell Jansson, ordförande för M i Stockholms län, och Irene Svenonius, ledamot i förbundsstyrelsen:

– Politik är dels en förtroendebransch, dels ett lagspel och i det moderata laget värnar vi om ett bra och respektfullt tonläge i debatten. Hanif Bali har vid ett flertal tillfällen uppmanats att hålla en mer vuxen ton, men har trots detta passerat gränsen för hur en moderat riksdagsledamot bör uttrycka sig vid ett flertal tillfällen.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Hanif Bali efter petningen: ”Klart det sårar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanif Bali

Ulf Kristersson

Carl Bildt

Moderaterna

AB Voice