M har förlorat andraplatsen – SD rekordstora

När Moderaterna samlas till partistämma har man förlorat sin roll som det ledande oppositionspartiet.

För fjärde månaden i rad är man mindre än Sverigedemokraterna, visar den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio.

Jimmie Åkessons parti når samtidigt sin högsta notering någonsin.

På valnatten 2018 drog många moderater en lättnadens suck. Resultatet på 19,8 procent var ett rejält tapp från valet 2014, men ändå bättre än vad man vågat hoppas på.

Än viktigare var att M, vars partistämma inleds i Västerås i dag, med råge blev andra största parti, en position som SD nosat på under delar av mandatperioden.

Men efter valet har utvecklingen gått i motsatt riktning för M-ledaren Ulf Kristersson.

SD återigen större än M

Den nya mätningen från Aftonbladet/Inizio visar att SD för fjärde månaden i rad innehar andraplatsen och rollen som det största oppositionspartiet.

Jimmie Åkessons parti når 22,6 procent, den högsta noteringen sedan mätningarna inleddes för drygt fem år sedan.

– Tittar man på den långsiktiga trenden har SD tagit väljare från M och KD, men även en del från S. De fångar upp en viss typ av väljare som är missnöjda med hur politiken fungerar i dag och hur de mer etablerade partierna behandlar samhällsutmaningarna, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

M har stöd av 19,3 procent i månadens mätning, strax under valresultatet. Karin Nelsson säger att partiet har förlorat väljare till KD och SD i första hand. Men samtidigt har man vunnit väljare från Liberalerna, som bara skulle få 3,2 procent av rösterna om det vore val i dag.

– Det är ett svårt läge. SD har varit större några gånger tidigare. Men nu ser det ut som att de etablerat sig som andra största parti och det ser ut som att de kan växa ytterligare, säger hon.

”Ingen större uppgång”

Nedgången för Socialdemokraterna, som tappat kraftigt sedan valet, klingar av i månadens mätning. Partiet ökar något, till 24,7 procent, men SD är fortfarande hack i häl siffran.

– Det är ingen större uppgång. S ligger runt 24–25 procent sedan i våras. Det finns inget som säger att de inte skulle tappa ytterligare, beroende på hur konjunkturen utvecklas. De har svårt att locka nya, unga väljare, säger Karin Nelsson.

Överlag är förändringarna små i mätningen. KD och C ökar marginellt medan V och L tappar lite. MP ligger still på 4,2 procent.

Publisert:

LÄS VIDARE