Var fjärde KD:are väljer Adaktusson

avJonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Bara 42 procent av KD-väljarna ser partiledare Ebba Busch Thor som den bästa företrädaren för partiet, enligt Aftonbladet/Inizio.

Var fjärde sympatisör väljer i stället Lars Adaktusson.

– Det kan vara både ett problem och ett styrkebesked för partiet, säger Karin Nelsson, Inizios opinionschef.

1 av 2 | Foto: Elvira Pihl.
Lars Adaktusson.

Aftonbladet/Inizio ställde frågan till 175 kristdemokrater: ”Vem tycker du företräder partiet bäst?”.

42 procent anser att partiledaren Ebba Busch Thor är bästa företrädaren. Därefter kommer EU-parlamentarikern Lars Adaktusson med 26 procent, kommunalrådet i Linköping, Sara Skyttedal, med 16 procent och Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson, med 8 procent.

– Man kan se det på två olika sätt. Om majoriteten inte tycker att Ebba Busch Thor företräder partiet bäst, så är det ett problem för Kristdemokraterna. Samtidigt kan man se det som att det finns många personligheter hos Kristdemokraterna som man tycker om. Det kan man se som ett styrkebesked, säger Karin Nelsson.

I exempelvis Moderaterna finns inte samma spridning på flera personer.

– Vi gjorde en liknande mätning om Anna Kinberg Batra för någon månad sedan. Och trots krisen i partiet, så finns det ingen i leden som skulle kunna utmana henne. Ett parti behöver ha flera stjärnor, så det kan vara ett styrkebesked för KD – men också naturligtvis ett problem att Ebba Busch Thor inte är den lysande stjärna för sitt parti som exempelvis Annie Lööf är, säger Karin Nelsson.

Trots detta åtnjuter Ebba Busch Thor relativt med 87 procent som har stort eller mycket stort förtroende.

– Hon har högre förtroende bland sina egna än hos exempelvis Liberalerna, där 82 procent av anhängarna har stort eller mycket stort förtroende för sin partiledare.

Förtroendeligan bland de egna väljarna toppas av Annie Lööf (98 procent), Jonas Sjöstedt (97), Stefan Löfven (93) och Jimmie Åkesson (93). I botten finns Isabella Lövin (76), Gustav Fridolin (73) och Anna Kinberg Batra (71).


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM