Åsa Regnér

Ministern tar med sig Fröken Friman till FN-toppmöte i New York

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

”Fröken Friman” slåss för kvinnors rättigheter i SVT.

Nu ska hon också ta kampen mot prostitution, Trump och Putin tillsammans med den svenska regeringen på FN-toppmöte i New York.

– ”Fröken Friman” är ett lättillgängligt sätt att få en historisk bakgrund till det som sker i dag, säger Sissela Kyle, skådespelaren bakom den populära tv-personligheten.

Sverige deltar med en stor delegation av politiker och kvinnoorganisationer i den 61:a upplagan av FN:s kvinnokommission i New York, 13-24 mars. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), som deltagit i toppmötet många gånger förut, leder arbetet och ska också hålla tal och leda ett seminarium om den svenska sexköpslagen.

Det är också Regnér som står bakom inbjudan till Sissela Kyle, som spelar Dagmar Friman i SVT:s serie "Fröken Frimans krig". I den senaste säsongen av tv-serien avhandlas bland annat prostitution.

– Eftersom seminariet handlar om den svenska sexköpslagen och årets upplaga av Fröken Friman också handlar om prostitution, eller mäns rätt att utnyttja kvinnor, som frågan också handlar om, så kände jag att det här är väldigt relevant, säger Regnér.

– Med film, bilder och ett annat språk tror jag vi kan tydliggöra vilken resa Sverige har gjort i de här frågorna och att det inte är en slump att sexköpslagen i dag fokuserar på mäns, eller på köparens, beteende.

Kommer inte vara Friman

Åsa Regnér bjöd i går in Sissela Kyle till socialdepartementet för att dra upp planerna inför toppmötet i mars.

– Att Fröken Friman kan vara med och belysa historiken känns bra, det har blivit ett stort intresse för en del av historien som inte har varit speciellt känd, säger Kyle.

Hon slår fast att hon inte kommer att framträda som Fröken Friman, utan som sig själv.

Däremot kommer några tv-klipp ur serien att översättas och visas på det svenska seminariet, vilket både SVT och seriens producent sagt ja till.

Kyle kommer också att berätta om regleringar från förr på sexköpsområdet i Sverige.

– En lagstiftning som kallades reglementeringen belyses i Fröken Friman. Det var från början en fransk uppfinning eftersom det var många soldater i Napoleonkriget som skulle gå till prostituerade och som skulle skyddas, så de prostituerade skulle undersökas, men inte männen. Det där är ganska bra i ett sammanhang där man pratar om hur det ser ut i dag.

Nämner inte Trump vid namn

Åsa Regnér kommer dock inte enbart att fokusera på sexköp under dagarna i New York. I sitt tal i FN-församlingen ska hon markera mot inskränkningar av kvinnors rättigheter på olika plan.

Utan att nämna den amerikanske presidenten Donald Trump eller hans ryske motsvarighet Vladimir Putin vid namn är det tydligt att det är deras politiska förslag hon särskilt vänder sig emot.

– Jag hade inte kunna förutse att man skulle avkriminalisera våld mot kvinnor i vårt närområde, det är svårt att ta in. Och aborträtten är ofta ifrågasatt, men just nu sker det på väldigt massiva fronter, säger Regnér.

Sissela Kyle om inspirationen från mamman, kärleken till gamla komedienner och sina kvällar i ”champagneklubben”

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Regnér

Sissela Kyle

New York