Alliansens väljare vill regera med stöd av SD

Nästan varannan Alliansväljare vill att Alliansen regerar med stöd av SD.

Men splittringen är djup mellan partierna.

Medan 72 procent av KD-väljarna vill se ett sådant samarbete, är motsvarande siffra hos C-väljarna bara åtta procent.

– Det här speglar den spänning som finns inom Alliansen, säger Karin Nelsson, Inizios opinionschef.

I en intervju i Aftonbladet i januari slog Ulf Kristersson igen dörren till Sverigedemokraterna med kraft: ”Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”, sa Moderatledaren efter sina första 100 dagar på partiledarposten.

Sedan dess har han hållit den linjen – trots att Jimmie Åkesson flera gånger understrukit att Sverigedemokraterna inte tänker bli ett stödhjul till en Alliansregering utan att få någonting tillbaka.

”Han förstår att han inte kan ta regeringsmakten även om Alliansen blir större än de rödgröna. Han måste förstå att han behöver vårt stöd”, sa Åkesson i en intervju med Aftonbladet i höstas.

”Ett jättedilemma”

En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att nästan varannan Alliansväljare tycker att det egna partiet ska regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Bland Moderatväljarna är siffran betydligt högre än så – där vill 64 procent att M regerar landet med stöd av SD.

– Alliansen går till val tillsammans, man vill ha en regering ledd av Kristersson. Budskapet så här långt är att man inte ska göra det med stöd av Sverigedemokraterna. Men väljarna tycker annorlunda, framför allt moderata och kristdemokratiska väljare, säger Karin Nelsson, opinionschef på opinionsundersökningsföretaget Inizio.

– Det här är ett jättedilemma. Väljarna kan inte riktigt få svar på vad som händer. Kristersson håller ju sin linje väldigt klart, men han har inte sina egna väljare med sig.

Djupt splittrad Allians

Men Alliansväljarna är djupt splittrade. Medan 72 procent av KD-väljarna vill se ett samarbete med SD i regeringsställning är motsvarande siffra för Centerpartiets väljare bara åtta procent. Hos Liberalerna är det 25 procent som vill ta makten med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det här speglar den spänning som finns inom Alliansen, säger Karin Nelsson.

Tidigare mätningar har visat att kurvan för att ta stöd av SD pekat nedåt hos Alliansväljarna. När en liknande mätning gjordes för ett år sedan var det bara 36 procent som föredrog det när det gällde deras eget parti – men då var också frågan delvis annorlunda ställd.

41 procent ville då i stället att Alliansen, eller delar av den, skulle bilda regering med S om de rödgröna partierna blir störst.

På den rödgröna sidan är motståndet mot SD kompakt, enligt den nya undersökningen. Bara sex procent vill regera med stöd från SD hos S, MP och V, medan 90 procent avfärdar den tanken – fyra procent är osäkra.

Publisert:

LÄS VIDARE