Kristersson gör debut – stöttas av Bildt och Reinfeldt

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

VISBY. M-ledaren Ulf Kristersson får stöd av flera tunga partiveteraner när han gör debut på scenen i Almedalen i kväll.

Carl Bildt, Bo Lundgren och Fredrik Reinfeldt kommer att sitta på första bänk.

Bildt säger också att han under kvällen ska äta middag med Kristersson.

– Ulf har hittat ett tonläge som jag tycker är rätt, säger Carl Bildt.

När Ulf Kristersson kliver upp på scenen i Almedalen i kväll gör han sin debut i sammanhanget. Men M-ledaren, som tidigare i dag berättade vad han vill göra under de 100 första dagarna efter ett eventuellt maktskifte, har tung uppbackning framför scenen.

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL
Carl Bildt.

På första bänk kommer tre av Moderaternas före detta partiledare att sitta. Det handlar om Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Bo Lundgren – som alla talat på Almedalens scen tidigare.

Anna Kinberg Batra, som efterträddes av Kristersson i höstas, har inte haft möjlighet att närvara.

Carl Bildt, M-ledare 1986–1999, berättar i en intervju för Aftonbladet att han har kontakt med Kristersson.

– Jag har inte talat med honom på ett tag, men vi ska käka middag i kväll. Vi har kontakt, bland annat via sms, säger han.

Enligt Bildt så handlar deras kontakt bland annat om Europapolitik. Han är mycket positiv till hur den nuvarande M-ledaren sköter sig.

– Jag tycker Ulf har hittat ett tonläge som jag tycker är rätt. Det där med tonläge är rätt, du får inte gå upp för mycket i falsett. Då blir det bara bråk och så där. Han har hittat ett resonerande tonläge som jag tycker är alldeles rätt. Sedan får vi hoppas att det går bra också.

Både Ulf Kristersson och många andra har flaggat för att det kommer att bli en mycket komplicerad regeringsbildning efter valet i höst. Men Bildt manar till lugn.

– Vi får väl se. Det är väldigt många som spekulerar i detta. Min uppfattning är att vi ska avvakta valresultatet först och sedan får de som nu är aktiva hantera det valresultat som uppkommer.

Fem saker du inte visste om Kristersson 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM