M-ledaren efter skjutningarna: ”Alldeles för vekt av Löfven”

Stefan Löfven utlovar åtgärder efter den senaste tidens gängskjutningar.

Men M-ledaren Ulf Kristersson är mycket kritisk mot statsministerns agerande.

– Det är alldeles för vekt och det imponerar inte på människor, säger han.

De blodiga gängskjutningarna blir allt fler, de senaste två veckorna har en person dödats varannan dag.

Malmö har varit värst drabbat.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att gängen ska knäckas och tidigare i dag meddelade han hur regeringen agerar efter den senaste tidens kaos.

Löfven har bett justitieminister Morgan Johansson (S) att kalla till sig polisledningen för att höra efter vilka förstärkningar de behöver.

– Vi har avsatt mer resurser till polisen än vad myndigheten krävde redan, men behövs det mer resurser, annan utrustning, vad det än är så ska vi göra det, sa Löfven.

”Handlingsförlamad”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson reagerar dock med ilska över Löfvens besked. Han menar att regeringen står handlingsförlamad.

– Det är ett otroligt sent uppvaknande. Nu är inte läge att allmänt skaffa sig en bild av vad som händer. Nu är det läge att göra saker och ting. Polisen gör allt de kan med de verktyg de har nu. Det som saknas är de politiska beslut som dramatiskt skulle öka de verktyg som de behöver, säger han.

– Det är alldeles för vekt och det imponerar inte på människor. När de här kriminella gängen skapar ett separat rättsväsende och en helt separat rättskipning, då måste man agera mycket tuffare än vad vi just nu gör i Sverige.

Kräver fördubblade straff

Enligt Kristersson är det i dag inte främst resurser till Polismyndigheten som skulle kämpa ned gängen på kort sikt, även om han säger att det också är viktigt.

Han kräver i stället att regeringen omgående genomför några av de förslag som M presenterat.

– Det stora behovet nu är sådana lagstiftningsförändringar som skulle ge polisen fler verktyg. Det vi har föreslagit är fördubblade straff för de brott som begås inom ramen för gängkriminalitet. Det andra vi har föreslagit handlar om vistelseförbud. Att förbjuda dömda gängkriminella att komma tillbaka till sina gamla miljöer. Det skulle slå sönder de gäng som bara fortsätter när människor kommer ut ur fängelse.

– Det är två konkreta förslag som dramatiskt skulle minska gängens möjligheter att som nu, leka med det svenska rättsväsendet.

”Gängkultur som sprider sig”

Han hoppas att regeringen ska lyssna.

– Om nuvarande regering vill ta några av förslagen vi presenterat och snabbt göra proposition av det skulle vi omedelbart hjälpa dem att lotsa igenom ny lagstiftning. Jag skulle dessutom gärna se att vi var nationellt eniga om sådana här saker.

M-ledaren säger att problemen med gängskjutningarna, trots eskalerandet, inte tas på till tillräckligt stort allvar.

– Jag tror vi underskattar trovärdighetsproblemen i Sverige som det här skapar när människor inser att staten inte har kontroll i områden där även helt vanliga människor vistas. Det är gängens har kontroll, inte staten.

– Jag tycker att det här sprider sig, det blir en gängkultur som sprider sig. När hedern ifrågasätts skjuter man ihjäl varandra och man gör det helt skoningslöst. Det är bara en tidsfråga innan någon av de förskolor eller andra vanliga verksamheter som finns där, innan de drabbas med skott. Det här hotar trovärdigheten för svensk politik över huvud taget.

Ulf Kristersson kommer, så snart det är möjligt, att åka till Malmö för att på egen hand se vad som händer.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE