Sverige gör helt om – åker till Rysslands-VM

Regeringen har hittills bojkottat Rysslands-VM.
Men nu gör man helt om.
Vid Sveriges åttondelsfinal kommer svensk minister att finnas på plats.
– Vi har absolut inte kovänt, vi har sagt att vi skulle bojkotta invigningen i solidaritet med Storbritannien, säger Margot Wallström (S).

Det var vid en pressträff efter torsdagens regeringssammanträde som utrikesminister Margot Wallström berättade att svenska fotbollslandslaget nu kommer att få stöd av regeringen – på plats i Ryssland.

Hon framhöll att man hittills valt att inte åka dit, som en tydlig markering mot Ryssland, i solidaritet med Storbritannien efter giftattacken mot ex-spionen Sergej Skripal. Men att Sverige nu, i samråd med andra länder däribland Storbritannien och Danmark, valt att ompröva beslutet.

”Absolut inte kovänt”

Enligt Margot Wallström gällde beslutet om att inte närvara under Rysslands-VM bara invigningen.

– Vi har absolut inte kovänt, vi har varit konsekventa och sagt att vi skulle bojkotta invigningen i solidaritet med Storbritannien till följd av Skripal-fallet. Det gjorde vi tillsammans med andra länder och sedan var det tydligt för alla att vad som skulle ske därnäst var upp till länderna, säger hon.

– I det här läget tycker vi att det är viktigt att vi kan heja på vårt lag och vi har fattat det beslutet till exempel efter att ha pratat med bland annat Danmark.

Är det den svenska regeringen som har tagit upp att ni vill ha den här ändringen?

– Vi har pratat om det här under resans gång, därför att det här är något som alla funderar på beroende på hur det går, om det blir aktuellt att åka eller inte. Så jag tror att alla länder har varit i samma situation.

När bestämdes det?

– Det vill jag inte gå in på.

Är det efter att det stod klart att Sverige går vidare?

– Det är klart att det gör att frågan blir aktuell på ett helt annat sätt. Det är viktigt att vi kan åka dit och heja på detta fantastiska svenska fotbollslag.

Vem som åker till Ryssland är ännu inte bestämt. Det kommer att offentliggöras ”inom kort”.

Margot Wallström slår dock fast att det finns många frivilliga, ”en hel regering”.

Själv följde hon Sveriges match på ett plan hem från en konferens i Köpenhamn.

– De var helt fantastiska! Och den analys som görs är att det är lagspelet, att de lyckades att hålla ihop på ett så fantastiskt sätt. Och sedan fanns det individuella prestationer som också var beundransvärda. Det där målet, Granqvists mål, var ju helt otroligt.

Strandhäll: ”Djupt bekymrad”

Tidigare har idrottsminister Annika Strandhäll sagt att hon inte planerade att delta på plats i Ryssland.

– Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Regeringen har sagt nej till att vara med på invigningen och jag planerar inte att delta på plats i Ryssland, sa Annika Strandhäll i en TT-intervju i slutet av maj.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE