Ny kalldusch för Stefan Löfven – bottennapp i Inizio

Nu kommer ännu en kalldusch för Stefan Löfven.

Socialdemokraterna rasar i senaste Aftonbladet/Inizio och är nu nere på 24,5 procent – sämsta resultatet sedan hösten 2016.

– Jag är övertygad om att vi kan vända det här, skiftena går fort i politiken, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S).

Mätningens stora vinnare är Sverigedemokraterna.

Statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna har den senaste tiden fått smäll efter smäll i väljaropinionen.

Den negativa trenden syns även i Aftonbladet/Inizios nya mätning där S noteras för ett rejält tapp med 2,1 procentenheter. Partiet landar därmed på 24,5 procent, vilket är den sämsta siffran sedan oktober 2016.

– Socialdemokraterna och Löfven har hamnat i försvarsställning där debatten i media och på nätet till stor del handlar om partiets kris som de får försvara, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio. 

”Debatten kommer gynna oss”

S strategi för att få upp siffrorna är att ”prata om de vägval vi står inför i höst”, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– När vi kommer in på debatten om vilket Sverige vi vill ha, hur vi vill skapa det här starka samhället och att vi tar debatten om en arbetsmarknad där det är ordning och reda och trygghet, så tror jag att det kommer att gynna oss, säger hon.

På tisdag i nästa vecka kommer SCB:s stora opinionsmätning som partierna själva brukar tillmäta stor tyngd. Den har utförts i många år och bygger på ett stort antal intervjuer. Inom S finns en oro för resultatet där eftersom det kan avgöra om valarbetarna orkar fortsätta att tro på en valseger.

Rådström Baastad menar att hon är förberedd på en nedgång även i SCB.

Hon tillägger därefter att hon tror att det är möjligt att vända S negativa trend – och påminner om att partiet har gjort det förut.

– Jag är övertygad om att vi kommer att kunna göra det igen, skiftena går ganska fort i politiken och man ska aldrig underskatta oss.

Även Stefan Löfven har sagt att han att det finns tid att vända opinionsläget, och att S har starka kort i välfärden.

SD kraftigt framåt

Samtidigt som S rasar går Sverigedemokraterna kraftigt framåt.

Jimmie Åkessons parti klättrar med 2,6 procentenheter och landar på 19,5 procent, högsta noteringen sedan augusti 2017.

– Vi har ett växande förtroende hos väldigt många människor, samtidigt som S har ett sjunkande, och då blir vi ett trovärdigt alternativ för fler människor, säger Richard Jomshof, SD:s partisekreterare.

För S samarbetspartner i regeringen, Miljöpartiet, ser det också mörkt ut.

De gröna ligger för andra månaden i rad under riksdagsspärren och skulle åka ur om det vore val i dag. Enda ljuspunkten på den rödgröna kanten står Vänsterpartiet för.

– Vänsterpartiet är på historiskt höga nivåer om vi tittat på snittet. Vi ökar kraftigt i flera lokala mätningar i Göteborg, Norrland, Västernorrland och senast Malmö. Vi har inte haft så många medlemmar sedan 1967. Och det står bokstavligt talat folk i kö till våra möten med Jonas Sjöstedt, säger V:s partisekreterare Aron Etzler.

Alliansövertag

På andra sidan blockgränsen är dock läget muntrare.

Samtliga Allianspartier ligger över riksdagsspärren och de borgerliga drar därmed i från det rödgröna blocket – trots ett tapp med 0,4 procentenheter för Ulf Kristerssons Moderaterna.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE