SD går framåt – M och S backar

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokraterna ökar i opinonen för tredje månaden i rad.

Samtidigt backar både S och M, visar Aftonbladet/Inizios mätning för maj.

– Över tid ser vi att stödet för SD ökar igen, till synes på bekostnad av Moderaterna, säger Karin Nelsson.

Under hösten rusade Moderaterna i opinionen – efter Anna Kinberg Batras avgång och med en nytillträdd Ulf Kristersson vid rodret gick partiet från 16 till nästan 24 procent på bara tre månader.

Det talades om en ”Kristersson-effekt” och på ett sätt har den hållit i sig – Moderatledaren har högst förtroende bland väljarna, visar Aftonbladet/Inizios senaste förtroendemätning och i söndags vann han enligt tittarna partiledardebatten i SVT Agenda.

Jimmie Åkesson och hans SD går framåt för tredje månaden i rad, enligt Aftonbladet/Inizio.
Foto: Sofia Nahringbauer
Jimmie Åkesson och hans SD går framåt för tredje månaden i rad, enligt Aftonbladet/Inizio.

”Frågan splittrar”

Men i opinionen har medvinden avtagit. I Inizios väljarbarometer för maj backar Moderaterna för tredje mätningen i rad och noteras för 22,4 procent.

– Det är många som gillar Moderaterna och att Alliansen upplevs som ett sammanhållet regeringsalternativ, men samtidigt ser man att migrationsfrågan splittrar, säger Inizios analyschef Karin Nelsson.

Mätning är till stora delar gjord efter det uppmärksammade stödet från Centerpartiet till regeringens förslag om de ensamkommande flyktingarna.

– Vi ser inte någon större effekt av detta i opinionen, men vi ser att frågan kring flyktingar och invandrare är en mycket viktig fråga för väljarna och en vattendelare hos partiernas sympatisörer.

M: Vi behöver jobba hårt

Huvuddelen av de som lämnar M går till Sverigedemokraterna.

– Över tid ser vi att stödet för SD ökar igen, till synes på bekostnad av Moderaterna, säger Karin Nelsson.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att Moderaterna har ett stabilt utgångsläge.

– Vi ligger runt vårt valresultat, medan Socialdemokraterna ligger fem procentenheter under sitt. Allt fler väljare överväger att rösta på oss och vi ser att vi har högt förtroende i flera av valets viktigaste sakfrågor. Men att bygga förtroende tar tid. Vi är väl medvetna om att vi behöver jobba hårt ända fram till valdagen, säger Gunnar Strömmer.

Ser sig som trovärdiga

Sverigedemokraterna går fram för tredje mätningen i rad – nu med 1,0 procentenheter till 16,9 procent. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, tror att det handlar om trovärdighet.

– Vi upplever att vi är inne i en positiv trend just nu. Vår dagordning sammanfaller väldigt mycket med väljarnas. Deras problem är trovärdighet, Stefan Löfven har vacklat hit och dit och även Ulf Kristersson har svårt att förklara hur han ska kunna få en mer ansvarsfull invandringspolitik och samtidigt regera med Annie Lööf, säger Mattias Karlsson.

Socialdemokraterna tappar 0,7 procentenheter och ligger med 26,6 procent på en låg nivå jämfört med valresultatet. Vänsterpartiet går fram med 0,9 procentenheter till 7,4 procent. Övriga förändringar är små.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE