Valet 2018

Ministern slår tillbaka mot Tobé om mörkläggning: ”Fått valfeber”

Av: 

Adam Westin

SAMHÄLLE

Tomas Tobé (M) anklagar regeringen för att ha försökt mörklägga statistik om våldtäktsmäns ursprung.

Justitieministern ger nu svar på tal.

– Det är ju totalt osant. Visserligen är det valrörelse men jag tycker ändå att man ska hålla balansen, och det verkar inte Tobé vilja göra här, säger Morgan Johansson (S).

Justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé möttes i slutet av onsdagens Uppdrag granskning om sexbrott, som visar att 58 procent av de våldtäktsdömda mellan 2012 och 2017 är födda utomlands.

Moderaterna vill att utländska medborgare som döms för våldtäkt ska utvisas, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

– Vi måste också våga erkänna att det finns kulturella och normproblem, som en del, till exempel unga killar från Afghanistan, har med sig och som vi behöver hantera.

Hur ska det hanteras?

– För det första att våga erkänna att de existerar, och inte försöka mörklägga statistik som regeringen Löfven har försökt göra, säger Tomas Tobé (M) till Aftonbladet.

Moderaterna ville utreda 2017

Anklagelsen handlar om att Moderaterna i november 2017 föreslog att regeringen skulle ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utreda sexualbrott, inklusive gärningsmännens etniska bakgrund. Regeringen ville inte göra det, utan menar att Brå själva har mandat att bestämma när de ska göra studier.

Morgan Johansson reagerar kraftigt på Tomas Tobés uttalande.

– Han vet ju mycket om att det gjordes två såna här studier, en 1996 och en 2005. För över tre månader sedan så sade Brottsförebyggande rådet att nu ska man göra ytterligare en. Det blir såklart intressant att se vad resultatet blir. Men påståendet att det skulle ha mörkats nåt är helt gripet ur luften, säger Morgan Johansson.

”Det är väl valfeber”

Justitieministern påpekar också att Moderaterna inte tog initiativ till en studie om våldtäktsmäns ursprung när de satt i regering, 2006 - 2014.

– De satt i åtta år på Justitiedepartementet. Hade de då varit så angelägna att en sådan här studie skulle göras hade de kunnat uppdra åt Brå att göra det, men det gjorde de aldrig. Varje gång har det varit Brå själva som tagit de här initiativen, precis som nu sker, säger Morgan Johansson.

Tomas Tobé fick tidigare ikväll frågan varför Moderaterna inte tog initiativ till en sådan utredning.

– Jag tror att det främsta skälet var att en kartläggning hade gjorts 2005, när vi tillträdde 2006. Sedan har ju vi krävt detta eftersom vi sett att utsattheten för sexualbrott har fördubblats de senaste åren. Men jag tror generellt att det har funnits en ängslighet att tala om såna här svåra frågor som handlar om invandring och sexualbrott. Men jag tror att det är mycket bättre att försöka diskutera det här och komma med förslag, än att på olika sätt försöka vilseleda och mörklägga, sade Tomas Tobé till Aftonbladet tidigare ikväll.

Morgan Johansson tycker att Tomas Tobé fått ”valfeber”.

– Han försöker skapa en konflikt som inte finns. Det är väl valfeber, helt enkelt. Påståendet att det skulle ha mörkats några uppgifter är fullständigt osant och gripet ur luften, säger Morgan Johansson.

Åkesson: S och Alliansen har svikit

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritiserar båda dessa partier, och säger att kvällens program visar på ”behovet av en rak och ärlig debatt” när det gäller invandring och brottslighet. Vilket partiet länge förespråkat.

”Både den nu Socialdemokratiska och den tidigare Alliansregeringen har svikit de som har fallit offer för många av de sexualbrott som ikväll belystes. Stefan Löfven har aktivt förnekat kopplingen mellan invandring och sexualbrott, att det finns en överrepresentation bland invandrare. Står han fortfarande fast vid det efter ikväll?” skriver Jimmie Åkesson i ett sms till Aftonbladet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

M till attack mot regeringen om sexbrotten: ”Har mörklagt statistik”

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet 2018

Morgan Johansson

Tomas Tobé

Jimmie Åkesson

Moderaterna

Våldtäkt