Regeringen: Äldre ska kunna få trygghetsboende

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Det ska bli lättare för gamla som är för friska för ett vanligt äldreboende att få en bostad med omsorg och service. Regeringen inför nu en ny boendeform för äldre.

– Det ska finnas ett trygghetsboende som möter behovet av trygghet, socialt sammanhang och minskad isolering, säger Lena Hallengren, äldreminister (S).

Nyheten presenterades på ett äldreboende – strax efter att Stefan Löfven ätit lunch med folkkäre Ernst Kirschsteiger.

1 av 6 | Foto: Stefan Mattsson

ÖREBRO Statsminister Stefan Löfven sparkade i morse i gång det Socialdemokraterna kallar ”lilla valrörelsen”. Den inleddes med en bussturné där även finansminister Magdalena Andersson och partisekreteraren Lena Rådström Baastad deltar. I Örebro anslöt även äldreminister Lena Hallengren, för att presentera dagens äldrenyhet.

Ny boendeform

Regeringen fattar nu beslut om att införa en ny boendeform – biståndsbedömt trygghetsboende. Det ska göra det lättare för äldre som har svårt att i dag få plats på ett särskilt boende att ändå kunna bo tryggt med nära till omsorg och service.

– De som har byggt upp vår välfärd och sett till att arbeta ett helt liv ska ha rätt till ett bra liv och trygghet. Det innebär så klart ekonomiska villkor men också en bostad som möter de äldres behov och ger omsorg när man behöver den, säger Stefan Löfven.

Måltider och aktiviteter

Äldreministern menar att förändringen innebär att kommunerna nu kommer kunna erbjuda bostäder för äldre med större trygghet.

– Det kan vara ett boende där det till exempel finns måltider, gemensamma aktiviteter, umgänge, helt enkelt ett socialt sammanhang som man ofta tappar som äldre, säger Lena Hallengren.

Det nya boendet ska ses som ett komplement till den äldreomsorg som finns i dag, framhåller Hallengren.

Senast i går presenterade Stefan Löfven en annan äldrenyhet – att man vill höja pensionerna med upp till 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner pensionärer. Var fjärde väljare i det kommande valet är 65 år eller äldre och därmed väntas äldrefrågorna få stort utrymme i valrörelsen.

Lunchat med Kirschsteiger

Under dagen har Stefan Löfven gjort en rad stopp, däribland diggat till Abba-klassiker framförda av en seniorkör på Växthuset i Västerås, ätit lunch med tv-profilen Ernst Kirschsteiger på restaurang K1 i Örebro och träffat pensionärer på äldreboendet Trädgårdarna.

”Sympatisk person”

Lunchen med den folkkäre Kirschsteiger var ett av Löfvens möten med personer som av Socialdemokraterna ses som intressanta och samhällsengagerade. Fler liknande träffar är att vänta innan höstens val.

– Det var trevligt. Han är en sympatisk person och vi hade ett bra samtal. Bara det att få träffa honom och prata med honom, jag har sett honom så mycket och beundrat hans skicklighet, säger Löfven.

Varför träffade du honom?

– Han är intresserad av samhällsutvecklingen i stort och har ett engagemang för det, det är viktigt.

Både Löfven och Magdalena Andersson har dock också hunnit shoppa samtidigt som de pratat om samhälle, företagande och den kommande valrörelsen - varsin Ernst-inredningspryl följde med i påsarna från ett butiksbesök i Örebro.

Stefan Löfven avrundar sin bussturné med dörrknackning och öppet möte i Eskilstuna.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM