Lorentz Tovatt

Centerpartiet chartrar privatplan – får kritik

Chartrat flygplan tar C till partikonferens

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Centerpartiet har chartrat ett eget flygplan i samband med sin partikonferens.

Miljöpartiet är starkt kritiska och menar att det sänker partiets trovärdighet i klimatfrågan.

– Det sänder signaler att man inte behöver bry sig alls om sitt beteende, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson.

Centerpartister från hela landet träffas i helgen för kommundagar i Umeå. Konferensen är slut på lördag – då har partiet chartrat ett eget flygplan tillbaka till Stockholm.

Flyget släpper enligt Naturskyddsföreningen ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. Att Centerpartiet – som profilerar sig som ett grönt parti – ändå väljer flyg får nu hård kritik.

– Både vi och Centerpartiet är överens om att politiker ibland behöver flyga. Men att chartra ett flygplan på en sträcka där tåget är ett bra alternativ – det sänder väldigt märkliga signaler, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Någon behöver alltid ta sig med flyg

Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att det är politikernas pressade scheman i kombination med att Sverige är ett långt land, som gör att de väljer flyg framför tåg.

Ni profilerar er som ett grönt parti – varför då inte välja ett mer miljövänligt sätt att resa?

– Vi klimatkompenserar dubbelt för den här resan. Men var vi än lägger en konferens i Sverige så skulle någon behöva ta sig dit med flyg. Av demokratiska skäl är det rimligt att vi lägger konferensen på olika ställen i landet.

Exakt hur klimatkompenseringen ser ut för flygresan Umeå - Stockholm kan inte Richard Nordin svara på. Men han säger att det är en granskad och verifierad kompensering. C uppmanar också dem som har möjlighet att ta tåg framför flyg.

Sänker Centerpartiets trovärdighet

Lorentz Tovatt köper inte argumentet med att ett pressat schema kräver ett chartrat plan. Tåg är en utmärkt plats att jobba på, anser han.

Sänker det C:s trovärdighet i miljöfrågan?

– Ja.

Mazdak Mozakka, konceptansvarig på SJ, säger att med lite framförhållning hade det inte varit något problem att ordna ett chartrat tåg från Umeå till Stockholm på lördag.

– Det är fullt möjligt, med egen tidtabell. Det går också att ordna nattåg, säger han.

Richard Nordin (C):

– Vi har chartrat tåg tidigare. Grejen den här gången var att det fanns biljetter på tågen som gick. Det handlade helt enkelt om avstånd och tid.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Aldrig varit med om så respektlöst hat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Lorentz Tovatt

Infrastruktur

Centerpartiet

Annie Lööf