SD om tappet: ”Vi kan kan fortfarande bli näst störst”

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna är inte längre näst störst.

Jimmie Åkessons parti tappar nu både till Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Jag tror fortfarande att vi kan bli näst största partiet, säger gruppledaren Mattias Karlsson.

Foto: Urban Andersson

Dagens partisympati-mätning från SCB av hur människor skulle rösta om det vore val i dag visar att SD tappar framförallt till Moderaterna. Hela 1,4 procent av dem som lämnat sedan mätningen i maj har lockats till Ulf Kristerssons parti.

Mattias Karlsson påpekar att SCB brukar underskatta SD. I sista mätningen inför valet 2014 fick SD åtta procent men valresultatet hamnade på 12,9.

Sen säger han också att Kristersson har haft en smekmånad sedan han tillträdde men det blir en ändring på det när ”väljarna inser att Moderaternas nya linje i migrationspolitiken saknar substans”.

– De föredrar att samarbeta med Centerpartiet i migrationsfrågan istället med oss vilket inte är trovärdigt, säger Mattias Karlsson.

Tappar även till S

Men tappet sker också till Socialdemokraterna, om än inte i lika stor utsträckning. 0,4 procent av Sverigedemokraterna som lämnat har gått till Stefan Löfvens parti.

– Både regeringen och de borgerliga har invaggat folk i falsk förespegling om att gränserna är stängda, när vi i själva verket fortfarande har massinvandring, säger Karlsson.

För bara några månader sedan trodde han, liksom andra tunga företrädare, att SD kunde bli det näst största, kanske till och med näst största partiet.

Kan fortfarande bli näst största partiet

I dag är Karlsson inte lika optimistisk.

– Det kan bli svårt att knipa första platsen. Men jag tror fortfarande att vi kan få över 20 procent. Kampen om andra platsen är fortfarande öppen.

Förutom höstens skandaler som skakat partiet och att SD:s profilfrågor hamnat i skymundan tror Karlsson att tappet i opinionen även beror på att partiet hållit låg profil utåt.

– Vi har lagt mycket energi på att planera för valet vilket också avspeglar sig i siffrorna, säger Mattias Karlsson.

SD – ett parti för män

Mätningen visar dock att SD fortfarande är männens parti. 18 procent av männen jämfört med 11,6 procent av kvinnorna skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val nu.

Och stödet för partiet är allra störst i sydsverige där man är näst största parti med 20,5 procent. Detta kan jämföras med Stockholms kommun där enbart 8,6 procent skulle rösta på SD.

Så fungerar SCB:s partisympatiundersökning 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM