De toppar MP:s lista till Europaparlamentet

Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren kandiderar till EU

Miljöpartiets lista inför EU-valet toppas av två kända namn.

Det handlar om kulturminister Alice Bah Kuhnke och klimatexperten Pär Holmgren.

Den före detta tv-meteorologen tar nu klivet in i politiken.

Inför EU-valet i maj har Miljöpartiet nu presenterat sina toppkandidater och det handlar om kända namn. Överst står Alice Bah Kuhnke, 46, som varit kulturminister i regeringen sedan 2014, då hon oväntat tog klivet in i politiken. Nu satsar hon på en fortsatt karriär i Bryssel.

– Populisterna och nationalisterna i Europa måste stoppas. EU måste stå längst fram i ledet vad det gäller att driva på för de omställningar för klimatet som måste göras nu, säger hon till Aftonbladet.

Det innebär också att Bah Kuhnke lämnar inrikespolitiken och inte kommer att sitta med i en kommande regering.

– Det har varit fantastiska fyra år, men under de här åren har ju också min vilja att kämpa för våra frågor i Europa vuxit sig starkare. Jag har fört Sveriges talan i EU vad det gäller demokrati och kulturfrågor, det har skett en förskjutning under de här fyra åren i vad politiker från andra länder säger och driver för frågor. Inte minst när det gäller mänskliga rättigheter.

– För mig har viljan att driva kampen för vår demokrati, för den liberala demokratin och rättsstatens principer, har väckt sig allt starkare. Det är nämligen hotat, säger hon.

”Klimatet kan inte vänta”

På andra plats står Pär Holmgren, 54, som nu tar steget in i politiken. Han är tidigare känd som både tv-meteorolog och klimatexpert. I dag arbetar han som naturskadespecialist.

– Jag är miljöpartist för att klimatet inte kan vänta. Det här är den sista mandatperioden EU har på sig för att bidra till en tillräckligt stor och snabb omställning för att klara klimatmålen. Därför har jag de senaste åren velat börja arbeta med klimatfrågan internationellt. Det är i den internationella politiken jag kan göra mest nytta för klimatet framöver, säger Pär Holmgren i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet har i dag fyra mandat i EU-parlamentet efter succévalet 2014. På platserna under Bah Kuhnke finns flera av de parlamentariker som i dag representerar MP i Bryssel.

Det handlar om Jakop Dalunde, Bodil Valero och Max Andersson.

Listan ska klubbas genom en medlemsomröstning och ska vara helt klar i slutet av februari.

Publisert:

LÄS VIDARE