EU-valet 2019

Tomas Tobé: ”Vi måste sätta stopp för den fria rörligheten för kriminella och terrorister”

Moderaternas toppnamn i EU-valet ska kopiera Marit Paulsens tydlighet

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Moderaterna har misslyckats i tidigare EU-val, menar partiets toppnamn Tomas Tobé.

Det vill han ändra på nu – genom att kopiera folkpartisten Marit Paulsens tydlighet med vad hon ville åstadkomma.

– Så har jag också tänkt att göra, fast jag ska se till att stoppa kriminella och terrorister, säger Tobé.

Arbetet med att fastställa Moderaternas lista till EU-valet den 26 maj har varit fyllt av konflikter.

Nuvarande parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt petades från listan och är så besviken att hon har hotat med att lämna M. Och de två andra, Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner, har meddelat att de inte ställer upp för omval.

– Jag har stor förståelse för att Anna Maria känner sig besviken, eftersom hon väldigt gärna ville fortsätta att kandidera. Sedan har jag valt att inte kommentera det mer än så. Det är olämpligt för mig att lägga mig i, säger Tobé.

För egen del hoppas han på bra samarbete med Corazza Bildt, Hökmark och Fjellner.

– Jag uppskattar alla våra tre sittande parlamentariker, och min ambition är att hålla en tät kontakt med dem. De sitter på nätverk och erfarenheter som jag hoppas ska komma till nytta för Moderaterna, men också ytterst för Sverige, även i fortsättningen.

Mer EU

Tomas Tobé har funnits i M-ledningen länge. Han har varit partisekreterare och suttit i riksdagen i 14 år. I dag är han rättspolitisk talesperson och det är dessa frågor han vill ta ut i Europa.

– Mycket av de problem vi ser just nu, med kriminalitet och oförmåga att hantera invandringsfrågan, behöver lösas mer på europeisk nivå. Vi kommer att behöva mer av lag och ordning i EU. Där tror jag att vi måste tänka om till viss del, både vi moderater och Sverige i stort.

Den fria rörligheten är en av EU-samarbetets grundtankar. Det ska vara enkelt att flytta, resa och handla mellan länderna i Europa.

”Fri rörlighet för kriminella”

Men Tobé tror att människor i dag förknippar uttrycket med annat.

– När vi i dag talar om fri rörlighet i Europa tror jag att väldigt många tänker ”fri rörlighet för kriminella och terrorister”, man tänker inte lägre på möjligheten att studera eller arbeta.

För att värna ursprungstanken och stoppa till exempel vapen- och narkotikasmugglare, stöldligor och terrorister menar Tobé att man måste stärka arbetet i Frontex, som är EU:s gemensamma gränsskydd, och den brottsbekämpande myndigheten Europol.

”Väljarna har inte förstått”

Moderaternas nya toppnamn är kritisk till hur hans parti har agerat i tidigare EU-val. Vilket han menar har fått traditionella M-väljare att lägga sin röst på något annat parti. I senaste EU-valet 2014 fick M 13,6 procent av rösterna jämfört med 23,3 procent i riksdagsvalet samma år.

– Väljarna har inte förstått vad Moderaterna ska åstadkomma i Europa. Vi kommer därför att vara väldigt tydliga med att vi ska stå för mer brottsbekämpning, en kontrollerad invandring och givetvis också en ökad handel för att vi ska få ett bra välstånd i Sverige.

Kopierar Paulsen

För Tobés egen del innebär det att han tänker kopiera hur den tidigare EU-parlamentarikern Marit Paulsén, invald för Folkpartiet (nu Liberalerna) 2009–2015, agerade.

– Hon var väldigt tydlig med vad hon ville åstadkomma i Europaparlamentet, att hon ville få bort antibiotikan och förbättra djurhållningen. Och sedan valde hon att göra det. Så hade jag också tänkt att göra, fast jag ska se till att stoppa kriminella och terrorister.

Övriga namn efter Tomas Tobé är Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Vi vill också till Bryssel

MP: Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren

Centerpartiet: Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner

KD: Sara Skyttedal och David Lega

Fotnot: Övriga partier är inte färdiga med sina processer för att fastställa listorna

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

De toppar MP:s lista till Europaparlamentet

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Tomas Tobé

Marit Paulsen

Anna Maria Corazza Bildt

Moderaterna

EU-valet