Blekinge splittrat - ordföranden: Saknar förtroende för Fridolin och Romson

SAMHÄLLE

Miljöpartiets Blekingedistrikt är splittrat.

Två av fem kommuner saknar förtroende för språkrören.

I stället lyfts Karin Svensson Smith fram som en tänkbar kandidat.

– Vi behöver förnyelse, säger distriktsordförande  Jacek Jurkowski, som själv vill se att Romson och Fridolin byts ut.

Foto: Karin Svensson Smith är riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Fram till midnatt har Miljöpartiets distrikt och avdelningar på sig att komma in med nomineringar till nya språkrör.

Sedan tidigare har Norrbottens distrikt gått ut med att de inte har förtroende för de sittande språkrören.

”Inte eniga”

Nu kan Aftonbladet berätta att Blekinge distrikt är splittrat och att kommunernas representanter kommer att rösta olika vid kongressen. Ordföranden själv vill se att Romson och Fridolin byts ut.

– Vi är inte eniga i länet. I Olofström har majoriteten tyckt att vi inte har förtroende och motsvarande nej till sittande språkrör har Karlshamn uttalat. Vi har alltså två kommuner av fem som inte hyser något förtroende för språkrören, säger  Jacek Jurkowski, distriktsordförande i Blekinge.

Olofström lyfter nu i stället fram Karin Svensson Smith som ett tänkbart namn vid sidan av Isabella Lövin, Per Bolund och Carl Schlyter.

Kritiserade öppet

Karin Svensson Smith är riksdagsledamot och har under den senaste tidens turbulens riktat skarp kritik mot både Gustav Fridolin och Åsa Romson. "Det krävs större förändringar på hennes område," sa Svensson Smith till Aftonbladet tidigare i veckan.

Karin Svensson Smith har också öppet kritiserat Gustav Fridolin för att han inte förstod att det kan vara kränkande för kvinnor när en man vägrar hälsa.

– Jag tycker att Karin Svensson Smith skulle kunna vara bra, men det finns fler, säger Jacek Jurkowski.

Han ser stora brister i hur nuvarande språkrör har hanterat samregerandet med Socialdemokraterna.

– Vi har kompromissat alldeles för mycket kring stora tunga viktiga frågor. Vi måste klarare förmedla vårt budskap kring den hållbara utvecklingen, och inte minst kring feminist- och islamistfrågorna, som vi var otydliga kring.

”Har förlorat jättemycket”

Även Karlshamns lokala språkrör Anders  Englesson lyfter fram Karin Svensson Smith som en tänkbar kandidat och han är kritisk mot Åsa Romsons agerande som språkrör.

– Åsa har hela tiden haft svårt att förklara vår politik och föra ut den.

När vi sitter i regering med Socialdemokraterna så har vi  varit tvingade att föra en politik som ofta går tvärs emot vår egen politik. Hon har inte på ett trovärdigt sätt kunnat förklara varför det måste vara så. Vi har förlorat jättemycket på det här.

ARTIKELN HANDLAR OM