Kritik mot Selimovic efter sjukskrivningskaoset

Av: Malvina Britts, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

LINKÖPING. Det stormar rejält på Liberalernas EU-kontor då hela staben hos Jasenko Selimovic varit sjukskrivna samtidigt.

Nu får han hård kritik av parlamentarikern Jytte Guteland (S).

– Det här har pågått i månader och det verkar inte reda upp sig. Det verkar inte som han kan hantera det här, säger hon.

När Liberalernas EU-parlamentariker Marit Paulsen gick i pension ersattes hon i höstas av Jasenko Selimovic. Aftonbladet har tidigare avslöjat att hans första tid i EU-parlamentet varit kaosartad när han velat göra sig av med Paulsens gamla stab.

Flera personer i staben är uppsagda och arbetsmiljön på hans kontor har varit så dålig att de som finns kvar varit sjukskrivna samtidigt. Deras arbetsuppgifter sköts nu i stället av två praktikanter.

Mångåriga kanslichefen Christian Juliusson har varit hård i sin kritik mot sin chef.

– Jag har fått förtäckta hot och anklagelser som jag inte har kunnat bemöta. Det har varit allt från konspirationsteorier till anklagelser om sabotage, att jag medvetet skulle ha motarbetat honom. Det kommer helt barocka påståenden om vad jag har gjort och inte gjort, sa han i februari.

Får hård kritik av andra parlamentariker

Selimovic själv har sagt att det "alltid blir lite tungt arbetsklimat" när man ska byta ut personal. Han har också ifrågasatt om delar av hans stab verkligen är sjuka då han sett bilder på Facebook där de äter middag med Marit Paulsen.

– Jag har chefat i nästan femton år och det har fungerat bra, sa han nyligen.

Nu får Selimovic också hård kritik av andra EU-parlamentariker i Bryssel. Det handlar bland annat om Jytte Guteland (S) som menar att hans agerande skadar alla svenska politiker på plats.

– Det är klart att det påverkar synen på oss svenska politiker om en person inte klarar av att hantera sin arbetsgivarpolitik. Det är inget bra för Sverige när vi vill visa upp en svensk modell.

Hon säger att den utdragna processen inte verkar vara på väg att lösas.

– Det verkar inte som att han kan hantera det här. Han har tappat kontrollen. När man har så många personer som vittnar om att det är arbetsmiljöproblem så kan det behövas en extern inblandning. Det här är en offentlig politiker som också ska ses som en förebild för Sverige.

Hon kräver också besked av partiledaren Jan Björklund i frågan.

– Det är verkligen på tiden att Liberalerna tar ansvar. De borde tillsätta en utredning för att hjälpa både anställda och Selimovic att komma vidare.

Hennes kollega Marita Ulvskog (S) säger att samarbetsklimatet med Liberalerna blivit sämre på sistone.

– Vi hade ett bra samarbete under förra mandatperioden, men av lite olika skäl så har det samarbetet i stort sett upphört under den här mandatperioden. Jag kan inte bedöma exakt varför, säger hon.

Björklund: ”Ny stab på gång”

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm har tidigare duckat att svara på frågor om situationen på partiets EU-kontor. Partiets presschef Elin Boberg har sagt att partiledningen beklagar sjukskrivningarna och att rekryteringen av ny personal ska komma igång inom kort.

I helgen håller Liberalerna sitt riksmöte i Linköping och då kommenterade partiledaren Jan Björklund det liberala kaoset i Bryssel.

– Jag har inte kunskap om detaljerna men en ny parlamentariker har ju rätt att rekrytera en ny stab och Jasenko kom ju in när Marit Paulsen slutade. Han är väl i full färd med att rekrytera en ny stab, så vitt jag förstår.

När fungerar Liberalernas EU-kontor fullt ut igen?

– Det ska ske en del rekryteringar. Vi har ju en annan parlamentariker som har en stab. Men Jasenko fick ju tillträda mitt under perioden när Marit Paulsen slutade och han ska rekrytera en ny stab. Och så vitt jag förstår är det på gång.

Han har fått en del kritik från sin stab, hur ser du på det?

– Det tänker inte jag kommentera. 

Publicerad: