Ygeman: Migrationsverkets prognoser är värdelösa

På torsdag kommer en ny prognos över antalet asylsökande till Sverige. Men inrikesminister Anders Ygeman dömer nu ut Migrationsverkets prognoser.

– Ärligt talat är de där prognoserna vi får rätt värdelösa, sa han under dagens möte med riksdagsjournalisterna. 

Migrationsverket har fått hård kritik för att de missade att förutspå den kraftiga ökningen av asylsökande under hösten 2015. På torsdag kommer en ny långtidsprognos från Migrationsverket om flyktingströmmarna till Sverige.

Inrikesminister Anders Ygeman dömer redan på förhand ut prognosens tillförlitlighet.

– De här prognoserna är på lång sikt värdelösa. Det beror inte på att Migrationsverket är dåliga på att göra prognoser, utan att så mycket hinner ändra sig på lång sikt.

"Olyckligt ordval"

Anders Ygeman kommenterade också gränskontrollerna vid Öresundsbron som han menar kommer att bli kvar "ett tag till".

– De kommer att finnas kvar så länge EU:s yttre gränser inte fungerar, så länge det inte finns lagliga vägar in, och så länge omfördelningen inte fungerar mellan länderna. Jag är försiktigt pessimistisk i de frågorna.

Aftonbladet träffade senare under tisdagen Ygeman ytterligare en gång i riksdagen. Han sa då att "värdelösa" var ett dåligt valt ord. Det han ville få fram var att Migrationsverkets kortsiktiga prognoserna är tillförlitliga medan de långsiktiga innehåller så många omvärldsfaktorer som inte går att beräkna.

– Det var kanske ett olyckligt ordval. Men det är behäftat med stora svårigheter att göra långsiktiga prognoser om komplicerade förhållanden i andra delar av världen.

Publisert: