Sverigedemokraterna

Kommunerna som är SD:s skyltfönster mot resten av Sverige

Louise Erixon (SD): Vi kommer göra fel – det gör alla

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

SÖLVESBORG/BROMÖLLA. Här är Sverigedemokraternas skyltfönster mot resten av Sverige.

När partiet för första gången prövas i maktställning går de fram med förslag om minskad modersmålsundervisning, färre lägenheter till nyanlända och bokslut över invandringen.

– Skulle du göra en opinionsmätning skulle en stor majoritet säga att det är bra förslag, säger Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.

Fredag förmiddag i Sölvesborg i Blekinge. Duggregn och blåst och skralt med folk på gatorna.

En av dem som ändå är ute är pensionären Berit Berntsson, 70:

– Det har inte märkts av att SD styr ännu. Jag tyckte det var bra som det var innan, nu vet man ju inte hur det blir. Jag vet inte varför de vann, det kan ju vara invandringen, att det kanske blivit för många.

Sölvesborg blev den första kommunen där partiet nådde makten, 30 år efter bildandet. Man gjorde det tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.

Kort därefter erövrade man två kommuner till, Bromölla och Hörby i Skåne.

För första gången ska partiets politik nu prövas i skarpt läge och de tre kommunerna blir skyltfönster mot resten av landet. Det är nu SD ska bevisa att de klarar av att hantera ekonomin och omsorgen.

Misslyckas SD står väljarna redo att straffa partiet i nästa val. Nyfikenheten från både sympatisörer och motståndare är därför stor.

Delade artiklar från fascistsajt

Redan för några år sedan var SD på väg mot ett maktgenombrott i Hässleholm. Flera Allianspartier röstade fram en SD-politiker till en tung maktposition.

Men drömmen gick i kras när politikern avslöjades med att ha delat artiklar från en sajt som enligt hans egen partiledning var fascistisk.

Och det började inte bra den här gången heller.

I Hörby åkte man direkt på ett bakslag. Stefan Borg, tilltänkt ordförande i kommunstyrelsen, drog tillbaka sin kandidatur efter avslöjanden om att han delat inlägg och använt begrepp med koppling till vit makt-miljön.

”En gäst i kommunhuset”

I Sölvesborg är Louise Erixon (SD) nu kommunstyrelsens ordförande. När Aftonbladet träffar henne beskriver hon valnatten, när det stod klart att Socialdemokraterna i Sölvesborg förlorat makten efter över 30 år, som ”obeskrivlig”.

– Jag har inte hunnit ifatt det än i dag. Jag kan fortfarande känna mig som en gäst i kommunhuset, för jag har alltid varit det innan. Vi har aldrig haft rum här eller någon relation till tjänstemännen.

– Det får långsamt landa in, men varje dag förstår jag mer och mer vad vi faktiskt gjorde.

SD gick kraftigt framåt i höstens val i hela landet och i Sölvesborg nådde man 29,0 procent.

Louise Erixon, sambo till partiledaren Jimmie Åkesson, har flera förklaringar till segern. SD satsade på trygghetsfrågorna efter återkommande gängbråk vid tågstationen. Och man hade redan opinionen med sig när det kom till migrationen.

– Det gynnar oss, särskilt i en sådan här kommun där man är mer invandringskritisk än i norra Sverige.

Samarbete med KD

Dessutom lyckades man med något unikt, att innan valet ordna en gemensam presskonferens med ett annat parti, KD.

– Folk märkte att vi inte var exkluderade längre, säger hon.

När det gäller politiken framåt säger Erixon att mycket kommer handla om att parera lågkonjunkturen som väntar, att stärka äldreomsorgen och näringspolitiken.

Hon pratar också om vikten av att trygga skatteintäkterna, att locka människor att bo och arbeta i Sölvesborg. Som vilken kommunpolitiker som helst.

Ni blir skyltfönster för SD, gör det dig nervös?

– Jag kanske borde känna mer press, men jag gör inte det. Jag tror vi lever i vår bubbla här, vi gör vårt bästa. Vi har sagt att vi tänker ha en ödmjuk inställning och att vi kommer göra fel, det gör alla. Förhoppningen är att det inte ska bli för stora.

– Vi har inte styrt en kommun förr, men jag tycker att vi har gjort det bra hittills.

Minskad modersmålsundervisning

Styret i Sölvesborg har ännu inte presenterat exakt den politik man vill driva under mandatperioden. Men redan i den budget man lagt och i de utredningsförslag man bett kommunens tjänstemän titta på går det att se åt vilket håll man vill gå.

Det handlar bland annat om åtgärder för att begränsa tiggeri och upphöra med att avsätta lägenheter för nyanlända. Dessutom vill man införa språkkrav för de som ska få en tillsvidareanställning i kommunens verksamhet.

I höstens budget skar man också i modersmålsundervisningen, vilket väckt lokal debatt. ”Komiskt”, menar Erixon.

– Det var en besparing på 100 000 kronor, vi omsätter en miljard. Men prioriteringar måste ställas mot varandra. Vi valde att budgetera för logopedstöd i skolan. En logoped kan ju hjälpa alla barn, oavsett om man är född i Sverige eller i ett annat land.

Hon tror att flera av förslagen är exempel på saker som skulle dyka upp, om SD lyckades vinna makten på andra håll efter nästa val.

– Ja, jag hoppas det. Skulle du göra en opinionsmätning kring vad folk tycker om förslagen skulle en stor majoritet säga att det är bra förslag.

Varför behövs det språkkrav för att jobba inom kommunens omsorg?

– Äldreomsorgen är en service. Då ska man också kunna kommunicera med personalen, det är en självklarhet. Det är ingen integrationsinstans.

Kritiken från oppositionen, att många förslag är riktade mot nyanlända, ger hon inte mycket för.

2022 är det val igen. Då hoppas Erixon att det hänt saker med Sölvesborg. Utöver satsningar på omsorg och trygghet nämner hon också något annat.

– Jag hade varit nöjd med om vi spunnit vidare på den samhällsgemenskap som finns i Sölvesborg och utvecklar den ännu mer.

SD styr i minoritet i Bromölla

Några kilometer bort, på andra sidan gränsen till Skåne, ligger Bromölla. Även i den gamla bruksorten, där S hade egen majoritet så sent som 2006, sitter det nu en sverigedemokrat i toppen, Eric Berntsson.

Han tar emot i kommunhuset, som ligger i skuggan av ”Ifö-verken”, där det tillverkats toalettstolar sedan 1930-talet. Vid hans sida sitter Magnus Persson (SD), ordförande i kommunfullmäktige och riksdagsledamot.

De båda var lite förvånade att SD redan nu tog över.

– Kanske är det en mandatperiod tidigare än vad jag trodde, men det beror på att politiken har varit så splittrad. Vi har förberett oss så gott vi kan för detta. Någon gång måste du ta ansvar, säger Magnus Persson.

Det politiska läget på orten är komplicerat. SD styr i minoritet och målet är att försöka samarbeta både höger- och vänsterut.

Ni blir ett skyltfönster mot resten av landet, gör det er nervösa?

– Det är upp till oss om vi lyckas eller inte, hur vi för fram vår politik, säger Berntsson.

Räkna på invandringens kostnader

Men han är öppen med att det kommer att ta tid att sätta rejält med SD-prägel på Bromölla, med tanke på det svåra parlamentariska läget.

Berntsson nämner hur viktigt det är att locka nya arbetande invånare och företag till bygden. När industrin inte erbjuder lika många arbetstillfällen som förr krävs andra inkomstkällor för att få in skattekronorna.

Det första förslaget det nya styret la fram handlade dock om att man vill räkna på invandringens kostnader, socialt och ekonomiskt.

Förslaget lade man fram redan 2008. Då var S först med på tåget, men man backade efter påtryckningar från partiledningen i Stockholm. Magnus Persson säger att förslaget är viktigt.

– Det är ingen hemlighet att den stora invandringen som Sverige haft har lett till konsekvenser i kommunerna. Vi vill se vad det lett till, den socioekonomiska biten, som skolan. Det handlar inte om pengarna, det är det lilla.

– Våra politiska motståndare säger att vi försöker peka ut enskilda. Men det handlar inte om det, utan om helheten.

Men har ni inte redan bestämt svaret på den frågan?

– Den som tror det gör det ganska enkelt för sig. Jag jobbar mycket med dessa frågor i riksdagen, jag vet hur siffrorna ser ut och vad det kostar. Det är en politiserad fråga som är känslig, det är synd.

Men Persson är också övertygad om att partiet inte bara nått makten via sin invandringspolitik.

– Vi har drivit en småföretagarvänlig politik och öppnat upp för fler aktörer i omsorgen.

Tiggeriförbud

SD-styret vill också införa ett tiggeriförbud. Frågan, som för några år sedan ansågs djupt kontroversiell, drivs nu i flera kommuner och av flera partier.

Eric Berntsson är medveten om att folkets missnöje, som länge vänts mot S i kommunen, kan komma att vändas mot SD om de inte lyckas.

– Vi försöker att få igenom vår politik på bästa sätt. Men vi vet att vi sitter i minoritet.

Magnus Persson fyller i:

– Vi kommer säkert ha väljare som blir jättebesvikna på oss. Det drabbar alltid partier som styr, att man i valet efter får en liten näsbränna.

En bit från kommunhuset är Mats Andersson, 60, på väg in att göra sina inköp på Systembolaget inför helgen. Han har inte märkt någon större skillnad sedan Bromölla blev en av de kommuner som gick först när SD nådde sitt historiska maktgenombrott.

– SD är väl inte något jag stödjer. Men S har väl inte skött sig tillräckligt bra. Folk vill ha något annat, men själv tror jag inte det blir någon större skillnad.


TRE SÖLVESBORGSBOR OM SD:

Ulf Hansen, 58.

Ulf Hansen, 58, osthandlare:

– Det är dåligt att SD nu har makten här i stan. De har bara en grej, det är invandrarpolitiken. Att Jimmie Åkesson bor är kan nog vara en anledning till att de fick makten.


Jan Nilsson, 65, pensionär.

Jan Nilsson, 65, pensionär:

– Det är helt okej att SD styr, jag röstar själv på dem. Det behövs förändring och nytänkande, det tror jag många här i Sölvesborg ville ha.


Rebecca Lundström, 30.

Rebecca Lundström, 30, enhetschef inom LSS:

– Jag kommer aldrig rösta på SD. Men SD har varit stora här ganska länge och Jimmie Åkesson kommer härifrån, det kan vara faktorer som gjorde att de nådde makten. Sedan finns här mycket landsbygd, äldre generationer som vill behålla det gamla. De hänger inte med i att samhället blir mångkulturellt och att även vi i småstäderna får köpa det.


TRE BROMÖLLABOR OM SD:

Sanna Freij, 30.

Sanna Freij, 30, studerande:

– Jag är nog lite för SD ändå. Invandringspolitiken behöver förändras, att man hjälper på plats i stället, men även hjälper svenskar här hemma. Frågan har märkts rätt mycket här i Bromölla, vi har haft mycket flyktingbarn som kommit.


Mats Andersson, 60.

Mats Andersson, 60, kommunanställd:

– SD är väl inte något jag stödjer. Men S har väl inte skött sig tillräckligt bra. Folk vill ha något annat, men själv tror jag inte det blir någon större skillnad.


Ingvar Boberg, 62.

Ingvar Boberg, 62, pensionär:

– Det är bra att SD styr, det borde de göra på fler ställen. Det måste hända något, det måste bli ett slut på invandringen i den formen som det är nu. Det märks kanske inte så mycket här i Bromölla, men det är för mycket. Jag hoppas det blir förändring.


ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

SD-topp pressade medlemmar till tystnad – med sms

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Louise Erixon

Sölvesborg

Bromölla

Valet 2018

AB Voice

Jimmie Åkesson