Politik

Kristerssons succésiffra: M kraftigt framåt – SD tappar

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

En kraftig Kristersson-effekt lyfter Moderaterna i Aftonbladet/Inizios oktobermätning.

M återtar med 18,7 procent positionen som näst största parti.

SD tappar stort samtidigt som Socialdemokraterna når sitt högsta resultat sedan februari 2015.

– I princip alla väljare som M vinner kommer från SD, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Jimmie Åkessons SD backar rejält medan Ulf Kristerssons Moderaterna går kraftigt framåt i den senaste mätningen.

Efter att Anna Kinberg Batra avgått som partiledare och ersatts av Ulf Kristersson vänder det nu uppåt för Moderaterna i opinionen - och det rejält. Den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio visar att partiet lyfter med 2,2 procentenheter och har stöd av 18,7 procent.

Det är den högsta siffran för M, som i dag inleder sin partistämma i Örebro, sedan december 2016 och ett trendbrott från årets katastrofalt nedåtgående trend. Men samtidigt ligger man fortfarande nästan fem procentenheter under valresultatet från 2014.

Högsta siffran för M på länge

Karin Nelsson, analyschef på Inizo, är överraskad över att M-lyftet är så pass kraftfullt.

– I det långa loppet brukar ett partiledarbyte inte betyda så mycket. Men en ny partiledare har varit väldigt efterlängtad bland M-väljare, som varit lite stukade. Och det intressanta i det här är att i princip alla väljare kommer från SD, säger hon.

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer är glad över den positiva trenden, som innebär att hans parti för första gången på länge är näst största parti.

– Men det är över 330 dagar kvar till valet, så mycket arbete återstår. Jag tror många väljare är trötta på det som upplevs som en gnällig politisk debatt och att det finns en efterfrågan på ett mer vuxet samtalsklimat. Det ska vi bidra till, säger han.

Även Socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven har en rejält uppåtgående trend. Partiet ökar med 1,3 procentenheter i mätningen, till 30,1 procent. Det innebär att man för första gången sedan februari 2015 är över 30 procent i en mätning från Aftonbladet/Inizio. Siffran ligger strax under valresultatet från 2014.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

SD backar rejält

Trenden är den motsatta för Sverigedemokraterna. Partiet backar med 2,0 procentenheter till 17,9 procent. Det är den lägsta siffran för Jimmie Åkessons parti sedan augusti 2016, men samtidigt långt över valresultatet från 2014.

Centerpartiet ligger kvar på en hög nivå men flera mindre partiet har stora problem. Två av dem, Miljöpartiet och Liberalerna, skulle åka ur riksdagen om det var val i dag, visar mätningen. Kristdemokraterna har i dag stöd av 4,4 procent och ligger strax över spärren.

De rödgröna partierna är i dag större än Alliansens fyra partier, 39,9 procent mot 38,3 procent.
Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Politik

LÄS VIDARE

Lena Mellin: ”Ordningen är på väg att återställas”

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Opinionsundersökningar

Moderaterna

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Ulf Kristersson