Statsbudgeten 2018

Backar från uttalande om kungen: ”Skämtsamt”

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Apanaget höjs med drygt två miljoner nästa år – och elva miljoner 2020.

Finansminister Magdalena Andersson sa vid en pressträffen att det beror på att kungafamiljen växer – men det tillbakavisar hovet.

– Det handlar om förstärkning av säkerheten på Stockholms slott och om löneökningar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Nu backar finansministern från uttalandet.

Kungen och hovstaten får mer pengar nästa år – 2,2 miljoner skjuts till i hovets budget.

Men den stora ökningen beräknas komma 2020, då kungens kostnader beräknas öka med nästan 11 miljoner jämfört med i dag.

Backar från uttalandet

Finansminister Magdalena Andersson sa vid en pressträff efter budgetpresentationen att ökningen av apanaget berodde på att kungafamiljen växer.

– Kungafamiljen blir större, därför behöver vi höja apanaget, sa hon i en intervju med Expressen.

Men hovet tillbakavisar uppgifterna om att apanaget höjs på grund av att kungafamiljen växer.

– 2020 är det 3,9 miljoner som går till Stockholms slott och säkerheten. Det är inget annat än det. Det övriga är lönehöjningar och årliga justeringar. Det vill vi från hovet bara förtydliga, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare säger nu att man backar från uttalandet och att höjningen handlar om löneuppräkningar, bland annat.

– Hon hann inte utveckla svaret. Det handlar om en vanlig pris- och löneuppräkning. Det var ett skämtsamt sätt att illustrera detta och hon utvecklade inte resonemanget efteråt, säger Magdalena Anderssons pressekreterare Gösta Brunnander.

900 programpunkter

Verksamhetsberättelsen för 2016 visar att närmare 40 audienser med utländska ambassadörer hållits. Kungen och kungafamiljen genomförde över 900 officiella programpunkter under året, vilket var en ökning med drygt åtta procent jämfört med föregående år.

Hovstaten medel ska täcka kostnader för representation, statsbesök, resor, transporter, personal, samt levnadsomkostnader som är direkt kopplade till statschefens funktion.

I budgeten kan man se att kungafamiljen gick back med 600 000 kronor förra året.

Slottsstaten, som har hand om vård och underhåll av det kungliga kulturarvet, gick det däremot bättre för. Slottsstaten redovisar ett överskott på 5,9 miljoner.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket pengar får Kungens barnbarn – varje år

ÄMNEN I ARTIKELN

Statsbudgeten 2018

Svenska kungahuset

Ekonomisk politik