Löfven pressas av sina egna i flyktingfrågan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

SAMHÄLLE

En bred uppgörelse om flyktingpolitiken rycker allt närmare.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns ett starkt tryck inom socialdemokratin för att nå resultat omgående, och gå mot en mer restriktiv linje. 

– I kommunerna finns en väldigt stark opinion för att minska inflödet av asylsökande, säger en tung S-källa.

För andra gången på kort tid träffades i går företrädare för regeringen och alla oppositionspartier, utom Sverigedemokraterna, för att diskutera den akuta flyktingkrisen. Efteråt stod det klart att det blir ett nytt möte redan på torsdag. I övrigt var politikerna fåordiga.

– Det har varit bra diskussioner och partierna visar upp en genuin vilja att ta ansvar för situationen som vi har, säger gruppledaren Erik Ullenhag (FP).

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) uppger att partierna bland annat har diskuterat flyktingmottagandet.

– Frågorna handlar om mottagande och etablering. Men vad som framkommit håller vi i den kretsen som fört diskussionen.

”Behövs mer tid”

En källa uppger för Aftonbladet att alla partiers idéer nu ligger på bordet, men att det krävs mer arbete innan man har rott en uppgörelse i land. Om man kan presentera något efter mötet på torsdag är oklart.

– Det är god stämning i samtalen och ambitionen är att vi ska komma överens. Alla sju partier kommer att vara med på alla möten. Men det behövs mer tid, det här är inga enkla frågor, säger en regeringskälla.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det samtidigt ett stort tryck inom socialdemokratin för att man snabbt ska komma fram till en överenskommelse. Det har även framförts av flera tunga S-kommunalråd, bland annat Lars Stjernkvist i Norrköping.

Socialdemokraterna och Moderaterna måste återupprätta det samförstånd man alltid har haft vad gäller flyktingpolitik. Fredrik Reinfeldt, som i stället gjorde upp med Miljöpartiet, var en parentes i detta. Nu är det dags att försöka få en förnuftig syn igen, säger en S-källa.

”Måste harmonisera”

I helgen lade Moderaterna om sin flyktingpolitik och beslutade att man nu är för tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd för de som får stanna i Sverige. Kravet har man tagit med sig in i förhandlingarna med regeringen. Samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) under flera månader krävt att alla kommuner ska tvingas ta emot asylsökande, något som flera allianspartier är emot. Enligt Aftonbladets källor skulle många inom S kunna acceptera en övergång till tillfälliga uppehållstillstånd och även att se över flera av de andra M-förslag som presenterats.

– Effekten blir nog inte så stor av tillfälliga uppehållstillstånd, men det är klart att Sverige måste harmonisera sina regler med övriga Europa. Ingen i världen kommer att kritisera oss. Vi har tagit ett enormt stort ansvar.

Stark intern opinion

Samtidigt erfar Aftonbladet att det på den kommunala nivån inom S finns en väldigt stark opinion om att man måste minska på inflödet av asylsökande, för att klara av den akuta situationen.

– I kommunerna finns en väldigt stark opinion för att minska på inflödet av asylsökande, säger en tung S-källa.

Publicerad: