Flyktingkatastrofen

Stefan Löfven om flyktingkatastrofen: "Blir djupt berörd"

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Stefan Löfven kommenterar nu den pågående flyktingkatastrofen i världen.

Han menar att höjda flyktingkvoter kan vara ett sätt att få fler länder att ta ansvar.

– Medlemsstaterna skulle kunna åta sig att höja den kvoten, säger Löfven.

Regeringen har fått kritik för att vara alltför osynlig när det kommer till den pågående flyktingkrisen. Från politiker och i sociala medier har det efterlysts ledarskap från Stefan Löfven.

Att regeringen varit tyst i frågan håller dock inte statsministern med om. Han menar att Sverige tar ett stort ansvar och att regeringen agerat i frågan från dag ett – bland annat i fråga om ett samarbete med Tyskland för att fler europeiska länder ska ta emot flyktingar.

– Jag tycker det är skamligt att några länder säger att vi tänker inte göra någonting, säger Löfven.

Runt om i landet pågår just nu ett upprop om att Sverige bör höja sin flyktingkvot, bland dem som kräver detta finns Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom. I dag har Sverige ett avtal med FN-organet UNHCR om att ta emot cirka 1900 kvotflyktingar årligen.

"Vill se fler lagliga vägar"

Stefan Löfven framhåller att han generellt ser positivt på att höja flyktingkvoterna, men att det i första hand måste vara andra länder än Sverige som tar emot fler.

– Vi vill se fler lagliga vägar in i Europa, där tror jag att flyktingkvoter kan vara ett sätt. Medlemsstaterna skulle kunna åta sig att höja den kvoten, säger han.

Höjda kvoter blev ett av resultaten när Europas ledare diskuterade flyktingkatastrofen i somras.

– I juli när medlemsstaterna satte sig ner och funderade på hur man ska lösa det här så blev resultatet i frågan om kvotflyktingar mer än man hade förväntat sig. Där kan man även nu se en möjlighet att det kanske är fler länder som kan bidra.

"Blir djupt berörd"

Stefan Löfven har liksom en stor allmänhet berörts av de fasansfulla bilder av döda barn och flyende människor som kablats ut över världen.

– Jag blir djupt berörd, det är en mänsklig tragedi framför våra ögon. Att se en liten treårig pojke liggande död på land, uppspolad. Det är så hemskt det kan bli. Här gäller det för oss att göra vad vi kan, vi måste se till att människor kan leva tryggt, barn ska inte dö på det där sättet, säger han.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Stefan Löfven