Aftonbladet avslöjar: Veronica Palm lämnar riksdagen

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

S-toppen Veronica Palm, 42, lämnar sitt uppdrag som riksdagsledamot den första oktober, kan Aftonbladet i dag avslöja.

Hon fanns tidigare med i spekulationerna om att bli minister i Stefan Löfvens regering.

– Jag är bra så länge jag känner ett driv, men nu behöver jag en ny utmaning för att få det, säger hon.

Veronica Palm är ett av socialdemokratins tyngsta namn. Hon sitter i partiets innersta krets, det verkställande utskottet, och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Dessutom styr hon S-distriktet i Stockholms stad.

Nu har hon dock bestämt sig för att lämna sitt riksdagsuppdrag, där hon i dag är vice ordförande i socialutskottet. Avskedsansökan lämnas in när riksdagen öppnar den 15 september och sista arbetsdagen blir den första oktober, då partiets motioner ska vara färdigbehandlade.

– Jag lämnar riksdagsuppdraget, inte partiet eller politiken. Jag sitter kvar i VU och i Stockholm. Det enkla svaret är att jag behöver nya utmaningar. Jag har gjort det här i 13 år nu, det är rätt lång tid och jag har hela tiden tänkt att jag själv vill bestämma när jag ska gå.

Pekades ut som tänkbar minister

Veronica Palm har länge varit ett av sitt partis mest kända ansikten. Hon förknippas med frågor som rör barns rättigheter, feminism och antirasism, men var i valrörelsen förra hösten socialdemokraternas talesperson i bostadsfrågor eftersom hon då var ordförande i civilutskottet.

När Mona Sahlin avgick som partiledare förekom Veronica Palm i spekulationerna om vem som skulle ta över. Även efter Håkan Juholts tid fanns hon med.

Efter valet när Stefan Löfven, som blev S-ledare 2012, skulle bilda regering fanns Palm ofta med i förhandsspekulationerna om att bli minister. Men bostadsfrågorna knep i stället Miljöpartiet genom Mehmet Kaplan och sociala frågor sorterar under Gabriel Wikström (S).

Själv menar hon att hon hade insett att det inte skulle bli så, redan förra sommaren.

– När jag räknade och tittade förstod jag att det inte var troligt att jag skulle finnas med. Vi behövde bilda regering med minst ett annat parti, då försvann några platser och bara hälften av platserna är till kvinnor. Sedan ska man också räkna in geografisk fördelning och spridning på ålder, så jag hade blivit förvånad om jag hade blivit tillfrågad.

Samtidigt erkänner hon att det hade varit roligt.

– Det är klart att det hade varit en enorm utmaning, jag har ju varit politiskt aktiv hela mitt vuxna liv, så det vore dumt att säga att man inte vill ta större ansvar.

Framtiden är oviss

Veronica Palm framhåller att hon inte vet vad hon ska göra härnäst. Men att hon vill ha ett jobb inom idéburen verksamhet av typen mänskliga rättigheter för barn, kvinnor och män och att hon dessutom ser fram emot att få tid att vara med sina döttrar i stallet på kvällstid.

– Även om det kanske inte är så dramatiskt objektivt, att lämna ett uppdrag efter så lång tid, så för mig personligen är det skräckinjagande. Både riktigt, riktigt spännande och riktigt läskigt att kasta sig ut och testa sina vingar. Alternativet hade varit att gå på sparlåga här i riksdagen och söka jobb samtidigt, men det tycker jag inte är schyst vare sig mot mig, kamraterna eller det parlamentariska uppdraget, säger hon.

I riksdagen väntas hon ersättas av Anders Österberg, Akalla S-förening.

Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen kommenterar Palms avhopp för TT.

– Hon har gjort ett fantastiskt bra jobb, både i riksdagen och i gruppstyrelsen, speciellt i frågor som rör mänskliga rättigheter och jämställdhet där hon varit en otroligt drivande kraft, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM