Löfvens vändning: Först inte terrorism - sen terrorism

Publicerad:
Uppdaterad:

Hävdade att knivdåden i Israel inte var terrorhandlingar - ändrade sig

1 av 3 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Statsminister Stefan Löfven (S).

Tidigare i dag sade statsminister Stefan Löfven att knivdåden mot israeler inte är att betrakta som terrorism.

En stund senare ändrade han sig.

– Attackerna i sig är att betrakta som terrorhandlingar.

Vid ett besök i Luleå i dag höll Stefan Löfven med utrikesminister Margot Wallström om att hon missförståtts av israelerna. Samtidigt sade han på en fråga från TT att knivdåden inte är att betrakta som terroristhandlingar.

– Nej, det är inte klassificerat som det. Det finns en internationell klassificering när det är, respektive inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism, sade Löfven.

Det förvånade folkrättsexperten Ove Bring.

– I dag har Stefan Löfven försvarat sin utrikesminister, dock med det olyckliga tillägget att de palestinska knivskärningarna inte internationellt definieras som terrorism. Jag vet inte vilket internationellt dokument han syftar på, men såväl inom som utanför Israel torde man i regel betrakta dessa attacker som just terroristhandlingar, sade Bring.

Löfven ringer

Litet senare ringde Stefan Löfven själv upp TT och ville förtydliga:

– Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, sade Löfven.

I övrigt instämde han i att Margot Wallström missförståtts i Israel.

– Det blir ett missförstånd när man lyssnar på vad utrikesministern säger. Hon är inte i närheten av att anklaga Israel och då blir det ett uppenbart missförstånd. Att säga att utrikesministern anklagat Israel för den typen av åtgärder är helt fel. Det har hon aldrig sagt, sade Löfven.

Utomrättsliga avrättningar

Han syftar på begreppet "utomrättsliga avrättningar" som Wallström använde i fredags när hon svarade på frågor om hur regeringen ser på de palestinska knivdåden mot israeler. Både Löfven och Wallström har efteråt hävdat att hon inte syftade på Israel, något som förvånar Ove Bring.

– Margot Wallströms uttalande var lite olyckligt, eftersom hon nämnde detta med utomrättsliga avrättningar i ett israeliskt sammanhang, i ett läge när det just nu inte finns rapporter om sådana avrättningar. I diplomatins språk kan dylika indirekta anspelningar mycket väl förekomma utan större problem. Men i just det här fallet, när israelisk diplomati griper varje tillfälle att attackera Sveriges utrikesminister, var det olyckligt att bjuda motparten på detta tillfälle, säger Ove Bring.

Stefan Löfven fick frågan om det var klokt att använda begreppet utomrättsliga avrättningar i sammanhanget.

– Det är exempelvis det Amnesty använder i sina rapporter så det är vedertaget. Jag vill återigen betona: Det finns ingen anklagelse mot att någon använder detta. Det är ett resonemang som förs, ett generellt, principiellt resonemang, säger Löfven.

Aftonbladet-TT

Publicerad: