SD-ledningen uppmanar Ekeroth att lämna

avPär Karlsson

Kent Ekeroth (SD) frias i hovrätten.

Men han uppmanas fortfarande av partiledningen att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

Ekeroth framtid i riksdagen är mycket osäker, erfar Aftonbladet.

– Det sägs internt i partiet att han inte är aktuell för att vara med på riksdagslistan över huvud taget inför valet 2018, säger en SD-källa.

1 av 6 | Foto: PETER WIXTRÖM
Mattias Karlsson (SD).

Svea hovrätt friade SD-politikern Kent Ekeroth från ringa misshandel, som han åtalats för efter ett bråk i en krogkö i Stockholm. Partiets ledning välkomnar beskedet. Men samtidigt ligger uppmaningen från partiledaren Jimmie Åkesson kvar - att Ekeroth bör lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

I en kommentar från partiet säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen att Ekeroth förvisso gjort goda insatser för partiet i sitt arbete. M

– Men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson.

Karlsson säger också att förtroendet mellan partiledningen och Ekeroth är skadat eftersom han valt att sitta kvar i justitieutskottet under rättsprocessens gång.

– Att Ekeroth valt att ignorera en direkt uppmaning från partiledaren kring formerna för hans time out under rättsprocessen har också bidragit till att skada hans förtroende internt, säger Karlsson.

Det är däremot inte aktuellt att Ekeroth ska uteslutas ur partiet.

En SD-källa med insyn säger till Aftonbladet att hovrättens beslut inte spelar någon större roll för Ekeroths framtid i partiet.

– Uppfattningen i partiet är att Kent Ekeroth inte är den typen av företrädare som man ser att partiet behöver inför 2018.

Uppmanar Ekeroth att lämna

Enligt vad Aftonbladet är uppfattningen inom SD att Ekeroth spelade en stor roll inför partiets inträde i riksdagen 2010. Men hans hårda retorik och hans återkommande inblandning i skandaler ses i dag som ett hinder när SD försöker nå inflytande genom samarbete med andra partier.

– Det sägs internt i partiet att han inte är aktuell för att vara med på riksdagslistan över huvud taget inför valet 2018, säger en SD-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar överväger nu Kent Ekeroth om hur han ska agera framöver och om han ska ta strid för att hamna på riksdagslistan.

– Om han inte lämnar justitieutskottet är han nog körd. Men om han lyder Jimmies uppmaning, och dessutom slutar springa på krogen på nätterna, kan det vara svårt för partiledningen att motivera varför han inte ska stå på listan. Kent är en person som hyllats för sitt arbete med politikutveckling och nu är han också frikänd. Han har ändå ett visst stöd i partiet, framför allt bland gräsrötterna, även om det falnat en del på sistone, säger en sverigedemokrat.

SD:s riksdagslista spikas på en valkonferens i vår.

Aftonbladet har förgäves sökt Kent Ekeroth för en kommentar.

Ted Ekeroth kritisk mot partiledningen

Hans tvillingbror Ted Ekeroth, som lämnade SD tidigare i år, skriver om den friande domen på Facebook. Han är mycket kritisk gentemot SD:s partiledning:

– Den dagen ett alternativ till SD kommer, är SD rökt. SD lever inte på Mattias eller Jimmies förträfflighet, utan på avsaknaden av ett alternativ. Mattias Karlsson löjeväckande, närmast neurotiska, hoppande från att först "om Kent fälls måste han lämna" till att domen numera är "frikopplad" från huruvida han bör lämna, är inget annat än patetiskt.

Han skriver också :

– Är det någon som tror på Mattias motiveringar? SD har under ett antal år allt mer gått från att vara ett parti som vill förändra, till ett parti som vill förvalta och bli lite myspys med de andra som förstört Sverige. Man vill ha mellanmjölks-ledamöter som håller käften eller på sin höjd säger "ja" när direktiven uppifrån kommer.

 

LÄS OCKSÅ: Största skandalerna inom SD