Alliansen

Alliansen drar ifrån

Av: 

Jonathan Jeppsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Alliansen rycker åt sig en kraftig ledning i Aftonbladet/Inizios mätning.

Försprånget till de rödgröna är 5,1 procentenheter – det största gapet hittills under mandatperiden. 

–  Jag tycker att vi visar att Alliansen är tillbaka på banan igen, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Sedan Moderaterna bytte partiledare i oktober har partiets siffror pekat rakt uppåt i opinionsmätningarna. Och nu ser hela Alliansen ut att dras med i ”Kristersson-effekten”.

Alliansen får denna månad sitt högsta stöd för hela mandatperioden, sedan valet hösten 2014. Totalt samlar de fyra partierna 42,5 procent av väljarstödet och leder därmed med 5,1 procentenheter över de rödgröna.

”Roligare när det går upp”

Partiledarna för Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var i går för första gången ute på ett gemensam företagsbesök med Ulf Kristersson som M-ledare. De träffade personal och äldre på ett persiskt vårdboende i Kista.

– Jag brukar inte kommentera alla bra mätningar för jag vet att det även kommer sämre mätningar. Men det är klart att det är roligare när det går upp än när det går ner. Jag tycker att Alliansen just nu visar att vi är tillbaka på banan igen, vi har ett gott samarbete och bra samtalsklimat. Vi vill saker framåt gemensamt, det tror jag också väljarna märker, säger han.

Moderaterna har gått kraftigt uppåt ett par mätningar i rad och noteras även denna månad för en uppgång, +0,5 procentenheter och landar därmed på 23,7 procent. Även KD och L ökar, men liberalerna skvalpar fortfarande strax under spärren till riksdagen och skulle åka ur om det vore val i dag.

Väljarna vänder Löfven ryggen

Även C-ledaren Annie Lööf är glad över Alliansrycket. Hennes parti står helt stilla sedan förra månaden, 10,1 procent.

– Det är fantastiskt glädjande och det visar att många känner tilltro till Alliansen och den väg vi nu har framåt. Det känns skönt att kunna gå på lite julledighet och sedan starta upp valrörelsen i januari med ett sådant stöd.

En annan förklaring till Alliansens övertag på de rödgröna är att statsminister Stefan Löfvens socialdemokrater tappar stöd hos väljarna. Partiet backar med 1,1 procentenheter och får därmed 27,5 procent.

– Sedan i oktober har Socialdemokraterna tappat 2,6 procentenheter. De tappar både till Moderaterna och till SD, även om rörelserna är små, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Ensamkommande påverkar

Karin Nelsson tror att väljarnas missnöje delvis kan förklaras av regeringens omsvängning i politiken kring de ensamkommande, som innebär att fler nu får en ny chans att stanna i Sverige.

– Vi ser i de öppna svaren att många upprörs över det här.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Miljöpartiet drev frågan om en ny chans för de ensamkommande mycket hårt i regeringssamarbetet. Partiet ser dock inte ut att belönas för detta av väljarna. De gröna backar till 3,1 procent och skulle åka ur riksdagen vid val i dag.

Samtidigt ser de senaste månadernas nedåtgående trend för Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna nu ut att vara bruten. Partiet går försiktigt framåt och landar på 15,9 procent.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Alliansen

LÄS VIDARE

Lena Mellin: Den riktiga rysaren kommer efter valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Alliansen

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Aftonbladet Inizio

Ulf Kristersson

Moderaterna