Ulf Kristersson: Ska göra allt vi kan för en alliansregering

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Kristersson tycker inte att han behöver visa att han kan få igenom en budget för att kunna bilda en alliansregering.

– Det är inte realistiskt, sa han efter mötet med talmannen.

Ulf Kristersson var den andra partiledaren att träffa riksdagens talman Andreas Norlén. Han meddelade till talmannen att han anser att Alliansen har bäst förutsättningar för att bilda en regering.

Till skillnad från Stefan Löfven anser inte Ulf Kristersson att det i nuläget är viktigt att kunna visa talmannen hur den framtida regeringsbildaren ska kunna få igenom sin budget.

– Ingen regering lägger budget med annat syfte än att få igenom den i riksdagen. Men börja i rätt ordning, själva regeringsbildningen är avgörande för att kunna lägga en budget.

”Inte realistiskt”

Frågan om hur en eventuell alliansregering ska få igenom sin budget har varit högst aktuell i veckan. M och KD vill att Alliansen ska gå fram och ta emot stöd från de partier som vill stödja dem. L och C vill inte gå fram om man inte säkrat stöd från S – detta för att inte göra sig beroende av SD.

– Det finns en del nyansskillnader i Alliansen. Moderaternas ståndpunkt är att vi ska göra allt vi kan för att få till en alliansregering, sa Kristersson under pressträffen.

Ulf Kristersson tror att höstens budget kommer vara mindre politiskt präglad, beroende på det svåra parlamentariska läget. På frågan om det inte är viktigt att kunna visa talmannen att man kommer kunna få igenom framtida budgetar, svarade Kristersson:

– Det kommer vara alla regeringars önskan, att få igenom budgeten. Men att i det här läget just nu också lägga kravet ”du ska med hundraprocent säkerhet se till att du får igenom din budget”, det är inte realistiskt.

Sökte kontakt med Löfven

Ulf Kristersson berättade också om det enskilda mötet med Stefan Löfven.

– Jag sökte kontakt för att jag ville i lugn och ro, under radarn, berätta ansikte mot ansikte att det vi säger offentligt från Alliansen menar vi också. Oavsett hur frågorna senare landar ser ett värde att gemensamt lösa de problem Sverige har.

Ulf Kristersson återkom flera gånger till att han vill se blocköverskridande lösningar i framtiden. Hur de ska se ut, när Stefan Löfven gjort klar att han inte tänker stödja Alliansen, gick han dock inte in på.

Även Ulf Kristersson utvecklade vad han ansåg om talmannens fika.

– Jag är svag för chokladbiskvier men hade temporärt kraft i dag att avstå.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE