Hennes dotter är fast i Syrien: ”Sverige måste hjälpa”

”De är inga IS-krigare utan har levt i männens våld”

avOlof Svensson

Aminas dotter Eynii rekryterades av en IS-sympatisör och reste till Syrien.

I snart fem år har Amina kämpat för att få hem dottern, som nu tros befinna sig i ett läger i nordöstra delen av landet med sina två barn.

– IS har använt henne och hennes kompisar som slavar. Sverige måste hjälpa dem, säger hon.

IS, Islamiska staten, är nära att falla och familjer till stridande jihadister flyr områden som terrorsekten tidigare kontrollerat.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Hennes dotter Eynii reste till Syrien 2014: ”Is har använt henne och hennes kompisar som slavar”, säger Amina.

23-åriga Eynii från norra Stockholm är en av flera svenska kvinnor som nu är på flykt. Hon reste 2014 tillsammans med en grupp unga kvinnor och män från norra Stockholm och har sedan dess flyttat runt mellan IS-fästen i Syrien och Irak.

Sedan hon lämnade Sverige har hon fött två barn och är nu gravid med sitt tredje.

– När jag pratade med henne sist var läget illa. De hade flytt söderut från Raqqa och förflyttat sig i två månader. Hon skickade en bild på sina barn, de såg undernärda ut. Hon behövde medicin och akut hjälp, säger hennes mamma Amina, som bor i norra Stockholm.

Åkte med andra svenska kvinnor

Eynii tros nu befinna sig i ett läger i nordöstra Syrien. Amina hade senast kontakt med henne i måndags, då hon skickade ett röstmeddelande.

– Hon sa att hon och hennes barn är vid liv, men andra barn har inte klarat sig, säger Amina.

De andra svenska kvinnorna som reste tillsammans med Eynii ska enligt Aminas uppgifter vara i livet. Flera av männen har dött i strider under åren som gått.

Vad som ska hända med svenskarna som befinner sig i området är oklart. USA:s president Donald Trump gick nyligen ut och krävde att länder ska ta hem sina medborgare. Utrikesminister Margot Wallström säger till Sveriges Radio att det pågår diskussioner om hur Sverige ska hantera situationen. Hon betonar att UD sedan 2011 har avrått människor från åka till Syrien, men tillägger att det är skillnad på stridande och deras barn. Inrikesminister Mikael Damberg säger att Sverige inte har några planer på att hämta hem IS-stridande eller deras familjer.

Polisanmälde rekryterare

Aminas bild är att många av kvinnorna som reste till Syrien blev vilseledda och rekryterades av extremister. Hon tycker att Sverige bör hjälpa dem och deras barn, som aldrig bett om att födas i kalifatet.

För dottern Eynii började rekryteringen fyra månader innan hon reste till Syrien. En några år äldre man började uppvakta henne. Han var IS-sympatisör och gifte sig senare med dottern. Enligt Amina vilseledde han många unga muslimer.

– Jag polisanmälde honom när jag såg att han närmade sig min dotter, jag förstod vad han var för någon, men jag fick ingen hjälp. Jag gjorde allt jag kunde för att han skulle lämna min dotter i fred. Min mamma låg på sjukhus vid den här tiden och jag var borta från hemmet mycket, han utnyttjade det, säger Amina.

Har velat lämna terrorsekten

Eynii berättade i ett sms att hon rest till Syrien. Kontakterna de första åren var mycket sporadiska. Eyniis man, rekryteraren, ville inte att hon skulle ha kontakt med sin familj. Hon befann sig enligt Amina helt under mannens kontroll. Först när han dog i strid hösten 2017 började de prata med varandra igen.

– Det är alltid någon annan där när vi pratar, hon är under bevakning, jag märker att hon inte kan tala fritt. Men jag ser att hon gråter. Jag vet att hon har velat åka därifrån.

Hur mycket Eynii har anammat IS terrorideologi kan inte Amina veta. Men hennes uppfattning är att kvinnorna som reser med IS-män indoktrineras och blir hjärntvättade.

Omprogrammeras

– De används som slavar. De föder männens barn och städar deras hem. Det skrivs ofta att organisationen har mycket pengar. Men när jag pratat med min dotter förstår jag att hon svälter. Det är fruktansvärt, säger Amina.

Varför ska Sverige hjälpa de som valt att ansluta sig till IS?

– De är inga IS-krigare utan har levt i männens våld, säger hon.

Det finns oro att de ska begå terrordåd i Sverige, vad säger du om det?

– Jag förstår. Men de här kvinnorna har upplevt ett helvete. De behöver hjälp att glömma och de behöver omprogrammeras. De behöver komma hem till Sverige.

Hur ska man säkerställa att ingen begår terrordåd?

– Jag tycker de behöver omprogrammeras, de behöver hjälp för att kunna ta bort indoktrineringen.

Fotnot: Amina och Eynii heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM