Björklund: ”Deras stöveltramp ger oss historiska rysningar”

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

VÄSTERÅS. Jan Björklund går till attack mot den framväxande extremismen – i Sverige och världen.

Han pekar ut Jimmie Åkesson, Vladimir Putin och Viktor Orbán som personer som gör skillnad på människor.

– Extremismen ska förpassas till historien, säger han.

1 av 4

Jan Björklund valdes om för ytterligare två år i går eftermiddag och under lördagen höll han sitt stora landsmötestal.

L-ledaren klev upp på scenen till hiphopduon Ison & Filles låt ”Länge leve vi” och inledde med att tala om vikten av de berättelser som kommer fram i samband med #metoo-avslöjandena.

– Jag vill och ska göra vad jag kan för att denna debatt leder till en attitydförändring, säger han.

Björklund menade att det nu ”får vara nog” och att männen måste börja ta sitt ansvar för frågorna – inte minst för att ge sina söner sunda värderingar.

Stöveltramp

Sedan övergick han till att tala om de liberala värdena och att liberaler ”i generationer har kämpat för mänskliga fri och rättigheter”, värderingar som han anser är hotade i dag.

– Jag ser nazister som återigen marscherar på gatorna i Europa. De hotar, hatar och hetsar. Deras stöveltramp ger oss historiska rysningar.

Jan Björklund tog upp hoten och hatet mot hbtq-personer i Ryssland, den hotade aborträtten i Polen och yttrandefriheten som sätts på undantag i Ungern.

Men han tog också upp flickor och pojkar i svenska förorter som fråntas sina mänskliga rättigheter.

– Jag ser extremisterna. De som gör skillnad på människor och människor. De som fråntar människor sin frihet.

”De ska förpassas till historien”

Jan Björklund sa sedan:

– Fråga Viktor Orbán, Vladimir Putin och Jimmie Åkesson vad de har för mål. De kommer alla svara detsamma – att utrota liberalismen.

Och fortsatte:

– Men det är inte liberalismen, utan det är extremismen, som ska förpassas till historien.

Jan Björklund menade att detta förutsätter mer samarbete med omvärlden, inte minst i Europa.


För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.

Stenkastning och brott

Från talarstolen tog han också upp integrationsutmaningen i Sverige. Med unga som lever i ett parallellt samhälle, som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet, med bilbränder och stenkastning och dåliga skolor.

–Men att kasta sten mot polisen kan aldrig ursäktas med att man är arbetslös.

Björklund menade därför att rättsstaten inte gör sitt jobb i dag och därmed måste ”återupprättas” med tydliga konsekvenser för unga som begår brott och fler poliser.

Kängade till Fridolin

Jan Björklund kom också med en känga till sin efterträdare som ansvarig för den svenska skolpolitiken, Gustav Fridolin (MP). Han kallade dagens skolpolitik för ”rödgrönt flum” och menade att den som vill se en annan ordning måste orka hålla ut till nästa val.

– Till er som tycker vi ska ge lärarna bättre arbetsvillkor i stället för Fridolins handhjärtan.

Som avrundning upprepade Jan Björklund sitt budskap från i fredags – att Liberalerna nu måste kavla upp ärmarna och jobba hårt för en valframgång nästa år.

Efter talet höll L-ledaren en presskonferens där han slog fast att skolan och integrationen blir de viktigaste frågorna för partiet och Sverige framöver.

– När det gäller integrationen så riskerar Sverige att glida isär om vi inte lyckas bättre med att integrera alla de som kommit till Sverige. Vi får fler och fler förorter till våra städer där arbetslösheten är hög, där bor nästan vara invandrare, skolresultaten är låga, kriminaliteten går upp och där finns kvinnoförtryck och religiös extremism. Vi måste sätta ned foten.

Hur ska den extremism som du tog upp i talet motverkas?

– Ska vi mota extremismen räcker det inte med att skälla på extremisterna. Det handlar om att lösa de här problemen, att genom europeiskt samarbete förebygga finanskriser och få en bättre integrationspolitik i Europa så att flyktingmottagandet fungerar bättre.

För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.

Här röstade flest på L i riksdagsvalet 2014 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM