Socialdemokraternas kris

Mötet kan bli Juholts sista strid

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

I dag träffas VU för att avgöra partiledarens framtid

ÖDESSTUND Under gårdagens debatt i riksdagen var Håkan Juholt pressad: Inga misstag fick göras. I dag väntar ännu större prövningar när VU, Socialdemokraternas innersta krets, sammanträder för att avgöra partiledarens framtid.
ÖDESSTUND Under gårdagens debatt i riksdagen var Håkan Juholt pressad: Inga misstag fick göras. I dag väntar ännu större prövningar när VU, Socialdemokraternas innersta krets, sammanträder för att avgöra partiledarens framtid.

I går fick en partistyrelseledamot nog – och krävde Håkan Juholts avgång.

Men det blir dagens ödesmöte som avgör hans framtid.

Det mäktiga verkställande utskottet får hålla i yxan.

– Innan man gör det smärtsamma hugget måste man veta hur man går vidare, säger en S-källa.

Här, på Sveavägen 68 i Stockholm, sammanträder VU i dag.

Vid lunchtid i dag träffas Socialdemokraternas innersta krets på högkvarteret i Stockholm. Det var tänkt att ledamöterna skulle planera inför våren, men allt överskuggas nu av partiledaren Håkan Juholts förtroendekris.

”Tar sitt ansvar”

Enligt vad Aftonbladet erfar mullrar det rejält i många distrikt. En rundringning visar att missnöjet växer för varje dag. Några distrikt har haft extrainsatta möten för att diskutera om det är möjligt för Håkan Juholt att ta sig ur den djupa svackan.

– Just nu kräver vi inte hans avgång eftersom vi förutsätter att VU tar ansvar för vad som är bäst för partiet, snarare än för partiledaren, säger en ordförande.

De senaste dagarna har allt fler socialdemokrater gått ut offentligt och sagt att de tappat tron.

I går, samma dag som Håkan Juholt deltog i årets första partiledardebatt i riksdagen, gick den gotländske partistyrelseledamoten Åke Svensson ut och krävde hans avgång. Han vill i stället se Mikael Damberg på tronen.

Utspelet uppfattas som att första skottet nu har avlossats för att få bort partiledaren.

Åke Svensson var väl medveten om att utspelet skulle få genomslag.

– Men jag tycker det är viktigt eftersom jag upplever att alla politiska frågor skyms av det här, och det i en tid när vi har hög arbetslöshet och djupare sociala klyftor än på länge.

Vill att han avgår

Göran Dahlström, S-kommunalråd i Katrineholm, förnyar sitt avgångskrav.

– Partiet har en bra politik men budskapet går inte fram, för svenska folket tycker inte om budbäraren. Därför måste han bytas ut.

Flera distrikt har ännu inte behandlat förtroendefrågan.

– I distriktet har vi inte tagit ställning, men jag personligen gillar Håkan. Även om han är lite som Zlatan i landslaget, han har svårt att få till det, säger Kenneth G Forslund från Bohuslän.

I slutänden är det ledamöterna i VU som har makten. Förklarar ett enigt VU att det inte har förtroende blir det svårt för Juholt att sitta kvar. Enligt Aftonbladets källor bedöms risken stor för att han snart tvingas bort och därför pågår nu sonderingar om vem som skulle kunna ta över.

– Man måste veta hur man går vidare om man kräver hans avgång, säger en S-källa.

Dagens VU-möte skulle först hållas i LO-borgen, men planerna kastades om.

– Symboliken i att Juholt kallas till LO-Wanja för att förklara sig blev för tydlig, säger en Socialdemokrat.

Överst på dagordningen står turerna kring a-kassan. Tommy Waidelich, ekonomisk talesperson, skulle egentligen inte delta förrän på fredag men har enligt uppgift kallats in för ge sin och Håkan Juholts version.

”Har en tydlig linje”

Direkt efter gårdagens partiledardebatt gick Håkan Juholt till partikansliet i riksdagen för att fika med tjänstemännen och några av ledamöterna. De gav tummen upp för hans insats och mötte med applåder. Särskilt attackerna mot regeringens utförsäljningar gick hem.

– Jag tror fortfarande på projektet Håkan Juholt. Han har en tydlig ideologisk linje och vet vart han vill föra partiet, säger en person i den innersta kretsen.

Inte heller partiledaren själv har gett upp. Att det kommer avgångskrav tycker han är helt naturligt:

– Det vore märkligt med tanke på opinionsläget och vår situation om det inte kom sådana röster, säger Juholt.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraternas kris

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraternas kris

Socialdemokraterna