Operasångare bakom rödvätskeattack i riksdagen

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Berättar själv om varför och hur han fick in flaskan i kammaren

1 av 2 | Foto: TOMAS ONEBORG / SVD
Här häller mannen ut vätskan.

Operasångaren Samuel Jarrick från organisationen Klimataktion sprutade en röd blandning av hallonjuice och tomatpuré mot politikerna i riksdagen.

Han står för aktionen – men beklagar samtidigt.

– Jag är ledsen för om någon uppfattade det som hotfullt, det ber jag tusen gånger om ursäkt för, säger han.

Under tisdagens debatt i riksdagen om Vattenfalls brunkol kastade en man röd vätska från åhörarläktaren ned mot politikerna. Nu står det klart att det handlar om Samuel Jarrick, 41, från gruppen Klimataktion, som kallar sig "en folkrörelse för klimatet".

Jarrick, som tidigare varit talesperson för organisationen, är till vardags frilansande operasångare och har bland annat uppträtt på Kungliga Operan. Han erkänner aktionen på Facebook och framhåller att han gjorde det helt på eget initiativ. Aftonbladet har talat med honom.

– Jag kan inte avgöra vad det här kan få för följder för mitt yrkesliv, det tänkte jag inte på. Jag kände bara att är det någon gång man ska göra något tydligt är det när det handlar om ett så avgörande beslut som brunkolet, säger Jarrick.

Han står för det han gjorde, men ber om ursäkt för om någon känt sig hotad. Jarrick menar att han aldrig vände sig mot någon människa.

– Men om det verkade aggressivt så kan jag förstå det och det är jag ledsen för, men syftet var att visualisera, säger han och ber också om ursäkt för att det blev fläckar på mattan i riksdagen.

Smög in flaskan

Samuel Jarrick förklarar själv aktionen med att han ville skapa visuell uppmärksamhet kring "Sveriges hittills viktigaste klimatbeslut". Han tycker att den svenska regeringen ska låta kolet ligga kvar i marken för att spara miljön men också påverka andra länder att gå i samma riktning.

– 1,2 miljarder ton brunkol motsvarar ungefär 25 år av Sveriges utsläpp. Det har aldrig fattats ett så viktigt beslut för Sveriges framtid.

I samband med attacken restes frågetecken om hur aktivisten kunde få in en flaska med vätska i riksdagens kammare, trots den skärpta säkerhet som råder.

– Man får inte ha med flaskor in, så jag ställde den en bit utanför och smög in med den när andra lämnade lokalen. Det var inte svårt alls.

I flaskan som först togs för ketchup fanns en hemgjord blandning som var avsedd att likna blod och som skulle lämna spår efter sig.

– Det var en blandning av hallon- och tomatjuice, läsk och tomatpuré.

”Jag står för min aktion”

Samuel Jarrick greps av vakter i riksdagen och fördes omgående bort. Polisen har tagit upp en anmälan mot honom. Vilket straff han riskerar vet han ännu inte.

Däremot, betonar Jarrick, har han blivit mycket väl behandlad av alla inblandade.

– Jag är glad över att leva i en demokrati där en sådan här opinionsyttring faktiskt inte väcker starkare repression än så här, säger han.

Får stöd av miljöorganisation

Samuel Jarrick ingår i organisationen Klimataktion men gjorde detta på eget bevåg. Han får dock stöd av nuvarande talespersonen Kitty Ehn.

– Det här är ett beslut som väcker väldigt mycket känslor och det är väldigt många som delar den här frustrationen över att politikerna inte lyssnar på oss medborgare. Vi från Klimataktion kan definitivt förstå anledningen bakom händelsen. Det är dock inget som vi planerat som organisation, den här händelsen får stå för personen som gjorde det.

Men ni tar inte avstånd?

– Nej det gör vi inte. Det får stå för honom, men vi har definitivt förståelse för och respekterar hans beslut att ta till handling.

ARTIKELN HANDLAR OM