Samhälle

SD-juristen sparkas efter Aftonbladets avslöjade

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Aftonbladet avslöjade att SD-juristen Joel Ankar skrev om "judesvin" och "negerungar" på Flashback.

15 månader senare sparkas han ut från partiets EU-kansli i Bryssel där han arbetat som politisk sekreterare.

– Han kommer inte återvända och jobba för oss igen, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

I februari 2015 avslöjade Aftonbladet att Joel Ankar, politisk sekreterare hos Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg, skrivit grovt rasistiska och sexistiska kommentarer på nätforumet Flashback.

Ankar, jurist i grunden, hade hetsat mot både judar och muslimer. Han kallade professor Jerzy Sarnecki för judesvin, försvarade apartheid och skrev att kvinnor som blir slagna hade sig själva att skylla.

Beskedet från Kristina Winberg kom snabbt – Joel Ankar skulle sparkas direkt. Men så blev det inte, frågan skulle dra ut på tiden och han blev kvar på SD:s EU-kansli i Bryssel. Ledamöter är anställda av EU-parlamentet och SD sa att man försökt få honom sparkad, men att det inte gick, något som dock ifrågasatts.

Men nu, 15 månader efter Aftonbladets avslöjande, agerar partiet på egen hand. Sedan förra veckan är Joel Ankar inte längre välkommen på SD:s Brysselkontor.

– Förra veckan var hans sista arbetsvecka, han är arbetsbefriad. Det har sin grund först och främst i de kommentarer som han skrev på Flashback för ett antal år sedan, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

Joel Ankar har arbetsbefriats - inte välkommen hos SD

Han säger att partiet tidigt drog igång en process för att EU-parlamentet skulle säga upp Ankar.

– Men de meddelade att man inte ville säga upp Joel Ankar, på grund av att man inte kunde bevisa att det var han som skrivit kommentarerna. Men vi kände oss inte nöjda med det. Vi ville ändå pröva igen om det inte är så att vi kan avsluta anställningen.

Även om EU-parlamentet inte vill avsluta anställningen är Ankar inte välkommen tillbaka.

– Skulle det vara så att parlamentet kommer fram till att man inte kan säga upp honom så kommer han inte att återvända till vårt kansli, säger Henrik Vinge.

Varför gör ni det här nu, det har gått lång tid?

– Det här har varit en öppen fråga hela tiden sedan det här uppdagades och är något vi diskuterat kontinuerligt. I det här läget har vi landat i att vi inte kommer att kunna acceptera EU-parlamentets beslut. Vi kommer att få det prövat igen och om det är så att parlamentet står fast vid att man inte kan säga upp Joel Ankar kommer vi begära att de i så fall presenterar för oss vilken lösning man i så fall ska få på plats.

”Beror på kommentarerna på Flashback”

Enligt Vinge så finns det inget förtroende i partiet för Joel Ankar.

– Det beror på de kommentarer han skrev på Flashback som inte är förenliga med sverigedemokratiska värderingar. Dessutom tycker Kristina Winberg att det inte varit tydligt från Joels sida huruvida kommentarerna skrivits av honom eller inte. Kristina vill inte längre att han fungerar som hennes politiska sekreterare.

Historien har varit problematisk för partiet på flera sätt, menar Vinge.

– Det här har gjort det svårare att hitta arbetsro på Brysselkansliet och få kontinuitet. Men det är också så att eftersom det inte är vi formellt som äger processen, då det är EU-parlamentet som beslutar om anställningen kan avslutas eller inte, så framstår det som märkligt att vi å ena sidan säger att Ankar ska sägas upp men å andra sidan så arbetar han kvar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är största skandalerna inom SD