Anna Kinberg Batra

Busch Thor: SD är inte ett rasistiskt parti

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Kan tänka sig regera med stöd av Åkessons parti

Nu tar KD-ledaren Ebba Busch Thor bladet från munnen – om Sverigedemokraterna.

Hon kan tänka sig att regera med stöd av SD och tycker inte heller att partiet är rasistiskt.

– Sett strikt ur partiprogrammet är de inte ett rasistiskt parti, säger hon vid en pressträff i riksdagen.

I söndagens Agenda i SVT slog Alliansledaren Anna Kinberg Batra (M) fast att hon anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

– De skyller ju alla Sveriges problem på invandring. Då är det ju rasistiskt, då ställer man ju grupper mot varandra och sätter etiketter på andra människor, sa hon.

Hennes kollega i Alliansen, Ebba Busch Thor, håller dock inte med.

I en intervju med tidningen Dagen, som publicerades på torsdagsmorgonen, får KD-ledaren en direkt fråga från reportern om hon ser SD som ett rasistiskt parti.

–  Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier, säger Ebba Busch Thor.

Kan regera med riksdagsstöd av SD

Hon får även frågor om hur hon ser på att regera med SD. KD-ledaren utesluter då ett formaliserat samarbete med Jimmie Åkessons parti men kan tänka sig att styra landet med stöd av SD i riksdagen.

–  För oss är ett samarbete med SD inte aktuellt. Däremot har jag varit tydlig med att vi kristdemokrater ska gå fram med vår politik och Alliansen ska vara beredd att gå fram med vår politik gemensamt. Om något annat parti i riksdagen väljer att stödja det, det måste vara upp till dem. För att min politik plötsligt får bredare stöd kan inte det göra att jag tycker att min egen politik inte är bra, säger Busch Thor till Dagen.

Förtydligade sig i riksdagen

Senare under dagen, efter att Busch Thors uttalanden väckt stor uppmärksamhet, höll KD-ledaren en pressträff i riksdagen. Där förtydligade hon sina tidigare uttalanden.

Hon slog fast att SD har problem med rasism i sitt parti, men menade att om man ser till det Sverigedemokraterna skriver i sitt partiprogram så är partiet inte rasistiskt.

– SD är ett rasistiskt parti sett till sin historia, sett till det som återkommer, återkommande från Sverigedemokratiska företrädare och en del av deras rörelse, men sedan kan man putsa på sitt officiella program och det är däri jag menar att, strikt ur det, är de inte ett rasistiskt parti. Men fortfarande är det uppenbart att man inte klarar att göra upp med en utbredd rasism i partiet.

Även i riksdagen uteslöt Ebba Busch Thor ett direkt samarbete med SD. Hon menade dock att hennes partis mål måste vara att gå fram med sin egen politik och sedan söka stöd för den.

– Sedan hur andra partier röstar måste vara upp till dem, säger hon.

Väcker uppmärksamhet

Sara Skyttedal, avgående ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, håller med sin partiledare.

– Precis som Ebba säger är SD ett parti som har rasistiska rötter. Sedan kan man konstatera att det finns många rasister i partiet. Men det betyder inte att det är ett rasistiskt parti. Men framför allt är det viktigt att poängtera att alla som röstar på SD inte är rasister, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att SD inte är ett parti som har rasismen som idégrund i dag.

– Det är parti som har förändrats. Det är fortfarande i dag ett populistiskt parti och det är väl det som är mest tongivande.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Anna Kinberg Batra

LÄS VIDARE

Busch Thor: Så ska KD ta sig ur krisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Kinberg Batra

Sverigedemokraterna

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Rasism