”Vill man göra gott för arbetsrätten ska man inte fälla en S-regering”

Stefan Löfven slår tillbaka mot V-ledaren Jonas Sjöstedt

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt har hotat att fälla Stefan Löfvens regering – om den går vidare med förslag om ändrad arbetsrätt och marknadshyror.

Nu slår Löfven tillbaka mot V-ledaren.

– Om man tror man vill göra gott för arbetsrätten ska man nog inte fälla en S-ledd regering, säger han i P4 Extra.

På måndag ska Löfven presentera sin nya regering.

På måndag ska statsminister Stefan Löfven (S) presentera sin nya regering med ministrar från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Regeringen ska bygga på ett budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna och det 73-punktsprogram partierna enats om.

Vänsterpartiet hotade inför omröstningen att säga nej till Löfven. Men efter flera samtal mellan Löfven och Jonas Sjöstedt valde V att släppa fram Löfven.

– Men vi gör det med ett misstroendelöfte, sa Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Statsminister Stefan Löfven.

Slår tillbaka

V hotar därmed med att fälla regeringen om den går vidare med förslag som omfattar marknadshyror och förändrad arbetsrätt.

I en intervju i P4 Extra slår dock Stefan Löfven tillbaka och menar att det gäller för V att tänka efter.

– Om man tror man vill göra gott för arbetsrätten ska man nog inte fälla en S-ledd regering och låta en högerregering ta över, då händer nåt med arbetsrätten som varken Sjöstedt eller någon i V vill ha, säger han i radiointervjun.

Att han genom överenskommelsen tar en stor risk, i fråga om att reta upp sina vänsterväljare och LO-grupper, bemöter Löfven med att han ”hade kunnat välja den enkla vägen” och låta någon annan regera.

– Men det är inte det som är Socialdemokraternas signum. Vi tar ansvar för Sverige och alternativet hade varit så mycket sämre.

Nya ministrar väntas

Att han kommer att få kritik menar Löfven att han både är van vid och beredd på.

– Vi får ta det också.

På måndag klockan 11 ska Stefan Löfven läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sina nya ministrar.

Enligt Aftonbladets källor packar ministrar och tjänstemän i regeringskansliet just nu ihop sina saker och förbereder för att eventuellt byta jobb. När Näringsdepartementets ministrar tackade tjänstemännen för de gångna åren saknades Sven-Erik Bucht (S). Han hälsade i stället via videolänk från Vietnam, där han är på semester.

Löfvens nya regering väntas inte bli så annorlunda mot den som varit. Några ministrar tros få nya portföljer, några nya namn väntas in.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

LÄS VIDARE