Spelet om regeringsmakten

”Inte rimligt att Löfven röstas fram som statsminister på onsdag”

Jonas Sjöstedt (V) kräver inflytande för att rösta ja till S-ledaren

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Vänsterpartiet vägrar släppa fram Stefan Löfven – just nu.

För att ändra sig kräver V inflytande.

– Vi kan inte rösta gult om det som sades i helgen kvarstår, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt inledde med att slå fast att han har haft samtal med Stefan Löfven både i går kväll och i morse om den situation som har uppstått.

– Den här Löfvenregeringen förutsätter Vänsterpartiets mandat och gör man det så är det orimligt att vi ställs utan inflytande. Det är inte acceptabelt, säger han.

Stor V-ilska

Ilskan inom Vänsterpartiet är mycket stor i fråga om den klausul som skrivits in i Löfvens överenskommelse med MP, C och L och som slår fast att V ska utestängas från allt politiskt inflytande.

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden” står det bland annat i dokumentet.

Inom V har man därför beslutat att man inte kan släppa fram Löfven i det läge som råder just nu.

– Enigheten om att vi inte kan godta det läge som är nu var mycket stort, säger Sjöstedt.

Kräver delaktighet

Enligt Jonas Sjöstedt är det nu upp till Stefan Löfven att klargöra hur han vill ha det. V accepterar att stå utanför regeringens budgetsamarbete, men man kräver delaktighet i form av samtal i utskotten och att man bjuds in till samtal och liknande.

– Jag har framfört det till Stefan Löfven, både i samtal i går kväll och i dag. Och jag noterar att han redan nu kommer med ett budskap som rör sig bort ifrån det som faktiskt står i överenskommelsen. Jag välkomnar det.

Överenskommelser ska hedras

Vänsterpartiet förväntar sig också att Stefan Löfven hedrar de överenskommelser som man tidigare ingått med S under den gångna mandatperioden.

– Det är viktiga reformer för människors liv. Vi vill att han står upp för dem och att de lever kvar. I den mån de har tagits bort vill vi att de återinförs, säger Sjöstedt.

Samtidigt poängterar Sjöstedt att V fortsatt vill se Stefan Löfven som statsminister. Men att man vill att den planerade omröstningen på onsdag skjuts framåt, vilket man också framfört till talmannen.

”Det går åt rätt håll”

– Jag tycker inte att det är rimligt att han röstas om på onsdag. Vill han ha en statsminister på onsdag får han ta Ulf Kristofferson, nej Kristersson menar jag, säger Sjöstedt.

Har du fått någon indikation på att Löfven är beredd at gå dig till mötes?

– Vi är långt ifrån framme, jag hoppas att vi kommer fram de närmaste dagarna. Det gladde mig att han sa på sin pressträff att vi självklart ska ingå i politiska förhandlingar och ha inflytande. Jag tror det går åt rätt håll. 

Räcker det för er att paragrafen om V stryks från överenskommelsen?

– Det viktiga för oss är verkligheten. Att vi får möjlighet att förhandla och påverka politiken. 

Skrattsalvor

I samband med detta utbröt skrattsalvor i den samlade presskåren, eftersom Kristofferson är TV4:s politiska kommentator medan Kristersson är det korrekta namnet på Moderatledaren.

För att V ska kunna trycka gult, alltså släppa fram Löfven, krävs eftergifter till V från Löfven, vilket Sjöstedt hoppas ska gå att lösa under de kommande dagarna.

– När det gäller politikens utformning, försöken att trycka ut oss från normal politisk påverkan och hantverk, när det gäller garantier för våra reformer så är vi inte där. Vi söker därför vägar framåt, säger Sjöstedt.

– Vi kommer att använda de närmaste dagarna till att försöka hitta lösningar på det här och jag är övertygad om att Stefan Löfven också vill ha de lösningarna.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Lena Mellin: ”Låt oss slippa mer kaos”

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt

Stefan Löfven

Vänsterpartiet